Hlavní navigace

Safari - čtvrtý do party

19. 3. 2008 0:33 Tomáš Kapler

Tak tu máme konečně ostrou verzi Safari pro Windows. Beta mi nejela, takže jaksi nebylo o čem mluvit, každopádně teď tu během pár týdnů máme nové (beta) verze všech důležitých prohlížečů – IE 8, Firefox 3, Opera 9.5 a Safari 3.1.

Samozřejmě je krátká doba na to jej nějak hodnotit, z technických informací by vás mohlo zajímat že ACID 2 test samozřejmě splňuje stoprocentně a ACID 3 test na 75 bodů ze sta, což je výrazně nejvíc ze všech uvedených (Firefox 68, Opera 61, IE měl tuším 17). To mimo jiné znamená, že jsou velmi dobře podporovány mnohé CSS 3 vyfikundace typu webfonts)

Pro nás vývojáře bude dobré, že budeme mít snažší možnost kontroly webů, jestli fungují jak mají, ale cvičně jsem prolétl asi třicítku webů a nezaznamenal jsem žádný problém, a to včetně složitých bumbrlíčků gmail, mapy.cz či amapy.cz.

Co rozhodně zaujme je vyhlazování fontů, které je jablíčkové – podle mého názoru to vypadá velmi dobře – fonty mi připadají tučnější ale hlavně čitelnější. Mnohým to ale určitě nepřijde dobré a budou to zatracovat. Podobně tak jablíčkové formuláře s Aqua vzhledem, které jsou krásné, ale jen do té doby, než někdo dá nějaký styl třeba textovým inputům, a pak se hnusně míchají kulaté aqua inputy s hranatými běžnými.

Velmi užitečná je pak online kontrola pravopisu, bohužel zatím asi jen english only. Opět podobně jako u výchozí FF mi chybí větší možnosti nastavování, co bytostně nesnáším je zvětšování pouze textu a nikoliv obrázků (i u toho FF si to alespoň mohu vybrat), navíc zde nejsou ani nějaké pluginy (alespoň jsem je neobjevil). Co mají podle mě zpracováno ze všech nejlépe je RSS čtečka, která neotravuje s nějakými dialogovými okny a nevynucuje si přihlášení k odběru jako Opera, na rozdíl od ostatních umožňuje i bez přihlíšení vyhledávat a řadit atd.) Zajímavá je také možnost roztahování všech textarea polí, jinak na to existuje nějaký greasemonkey plugin, ale takhle zabudováno to je výrazně lepší. Bohužel ale nefungují mnohé online wysiwyg editory (např. zde na blog.lupa), zase kvůli blbcům, kteří se nestydí dát do JS detekci prohlížeče místo detekcí funkce).

Moje osobní resumé zní, že Safari používat nebudu, byť jej považuji za velmi kvalitní prohlížeč. Nemohu jej nastavit tak jak potřebuji (záložky dolů), záložky jsou velmi nečitelné (tmavě šedá na jen o něco málo světlejší šedé, bez faviconek, takže složitě hledám tu kterou potřebuji) a nemohu tam dát žádné zajímavé rozšíření, kvůli kterým jsem nyní „nucen“ používat Firefox. Jinak bych jej ale doporučil všem co nepotřebují speciální funkce – začínajícím, starším atd., zde je ovšem problémem dostupnost (zatím) pouze v anglickém jazyce.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).