Hlavní navigace

Názor ke článku Priority nové vlády v IT?! od radonx - #10. # 31. 05. 2010, 13:35 SEO &...

  • 11. 6. 2010 12:42

    radonx (neregistrovaný)

    #10. # 31. 05. 2010, 13:35 SEO & Reklama na Internetu napsal:

    P.S.: jo a zapomněl jsem - největší problém je naprosto neexistující koncepce - tady si každé ministerstvo za každého ministra dělá nějaké různé aplikace na bůhví co, ale chybí jednotné ovládání, jednotné přihlašování, jednotná vize, výměna dat mezi informacemi atd. Osobně bych byl pro to zakázat všem krajům/obcím/stát­ním firmám ... cokoliv takového dělat bez dopředné konzultace/schvá­lení s nějakým celostátním oborem informatiky (bylo ministerstvo, teď je to rozstrkané po dvou ministerstvech)

    ... Haha - a to pro jediný správný operační systém, popř. jediný správný prohlížeč a jedině správný kancalářský balík, nejlépe v sítích pod MS Active Directory, s databázovými MS SQL servery, ať je závislost na jediném správném dodavateli OS a programech na tom postavených, ať stát krvácí na licencích s tím spojených ...

    ... tedy: na vaší vizi o jednotné vizi je něco špatně - právě ta totální centralizace všeho rozhodování - kdyby se to mělo takto dostat až do poslední obce, které si dovolují věci řešit nasazením alternativních opensource OS a programových balíků, MS by na tom jistě vydělal zlatý důl, nikoli však občané. Zároveň je Vaše vize o vizi v rozporu s jistými pravidly včleněnými i do zákonů. A dlužno také podotknout, že dodavatelé SW pro veřejnou správu musí mít na dodávaný SW balík (jedná se o SW "agendového" typu) příslušný atest.

    Jste tedy mimo, nejde o stejné ikonky a stejné funkce UI, ale o funkčnost SW pro zpracování dané agendy. Tato funkčnost by měla být zajištěna použitím takových postupů, které budou co nejméně záviset na nutnosti instalací SW třetích stran (viz třeba závislost mnoha agend veřejné správy na použití 602 XML Filleru, která byla ve více případech rozhodnuta centralisticky - CZECH-POINT, Datové schránky a další).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).