Hlavní navigace

Názor ke článku Pohádka o 13 důchodech od Jup - Nutno si uvědomit, že ti lidé, kteří by...

  • 13. 5. 2010 13:29

    Jup (neregistrovaný)

    Nutno si uvědomit, že ti lidé, kteří by dnes teoreticky brali třinácté důchody, brali předtím celý život třinácté platy a nikomu to nepřišlo divné.
    Třináctý plat je totiž zase historická danost, která vychází z faktu, že v minulosti ještě poměrně nedávné se mzda vyměřovala a vyplácela týdně. Okamžik, hned vysvětlím:

    Hypotetický průměrný měsíc má čtyři týdny, správně? To znamená, že měsíční mzda jsou čtyři týdenní mzdy. Ovšem rok má padesát dva týdnů, což vyděleno čtyřmi dává... no ano, správně, třináct! Ovšem reálná kalendářní délka měsíců se liší a měsíční platy jsou - nebo spíše bývaly, než se zavedlo počítání podle hodin - stejné, ať má měsíc dnů kolik chce. A proto, když se rušila týdenní výplata mzdy a zaváděla se měsíční, vznikly tzv. třinácté platy, aby pracující neměli pocit, že jsou škodní.

    Nu a proto nejsou třinácté důchody zase až takovým nesmyslem, jak by se mohlo zdát někomu, kdo nevidí dál než za počet listů v kalendáři. Věcí k diskusi samozřejmě je, jestli si je v současné finanční situaci můžeme dovolit vyplácet (což, obávám se, nemůžeme). Ale samotný nárok na ně bych si zpochybňovat nedovolil: ti důchodci konec konců chtějí jen to, co si celý život platili z daní. Že jejich peníze během let nebyly zhodnoceny, nýbrž prožrány, za to oni jaksi nemohou, jelikož veřejnost tehdy nemohla do "veřejných" financí kecat o nic víc než my dnes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).