Hlavní navigace

Patrick Zandl AKA Tangero o platbě za příchozí volání

19. 6. 2008 15:18 Tomáš Kapler

Určitě jste četli můj půlnoční článek o tom, že návrh komisařky Redingové o platbě za příchozí volání je fakt skvělý nápad. Zcela dle očekávání se samozřejmě objevily spíše nesouhlasné příspěvky (a samozřejmě bez sebemenšího náznaku argumentu, jak už to u podobných žblebtů bývá). Není to hloupostí lidí ale prostě jen jejich logickou a přirozenou neznalostí, o tom jak funguje mezioperátorské účtování ví v Česku tak možná stovky lidí, já zas nevím jak se kydá hnůj či jaká je specializace některých přispěvovatelů, nedivím se vůbec, že to pro majoritu vypadá jen jako další nápad z pera EU, že zas budeme platit za něco navíc. Novináři o tom také vesměs píší blbosti, zde se vesměs domnívá, že sami netuší o co go, ti techničtí mám zas dojem že ví, ale když 90% jejich čtenářů a 50 % jejich inzerentů je proti, tak je těžko být nezávislý.

Mám tak radost, že se tématu věnuje Patrick Zandl (známý též jako Tangero) na svém blogu Marigold.cz ve svém článku Ano, platit za příchozí hovory se vyplatí. Jestli nevíte kdo je Patrick Zandl tak vězte, že je to člověk, který založil Mobil server, který se pohybuje v českém mobilně telekomunikačním trhu od jeho prvopočátku a každý den tak o něm zapomene víc, než se většina z vás dozví za celý život ;). Jak jeho pohled dopadl je asi zjevné z titulku článku, co ovšem stojí za zmínku je nápadná podobnost našich dvou názorů, schválně si je přečtěte oba a uvidíte, že jsme se zcela shodli v každém argumentu (ačkoliv mé zkušenosti jsou spíše pevnolinkové).

Ve svém článku jsem navrhl i dočasné meziřešení, které by šlo prosadit okamžitě a mohlo být průchodné pro kohokoliv (byť by opět kecali ti, kteří by méně vydělávali) – zrušte nesmyslné přiřazení číselných řad mobilům, povolte (respektive přikažte možnost nabízet) dávání pevných čísel i pro mobily, za posledních 5 let nám stejně >50 % pevných linek ubylo, takže čísel je habakuk. Operátoři budou moci přiřazovat svým mobilním zákazníkům pevná čísla a budou jim moci účtovat libovolné poplatky za spojení, mezioperátorsky si vymění pouze maximálně propojovací poplatky jako u místních pevných linek, což je tuším někde mezi 20 a 40 haléřy za minutu. Co budou pak účtovat operátoři účtovat SVÝM zákazníkům za to, že číslo propojí ve SVÉ síti na „SVŮJ“ mobil nechť je předmětem konkurenčního boje.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).