Hlavní navigace

Názor ke článku Návrh na lepší české IDN? od Tomáš Kapler - [2] technicky to nejde udělat? Proč by ne,...

  • 23. 11. 2010 11:30

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)

    [2] technicky to nejde udělat? Proč by ne, nějaký odborný důvod? IMHO by to technicky šlo tak jak jsem to popsal.
    Co se týče odporu vůči IDN - no jestli myslíte, že 87 % lidí, kteří se starají ve firmách o domény (a toto procento stále stoupá) jsou neznalí a hloupí, tak nevím jak bych měl očastovat vás.
    Nezavedení IDN má spoustu výhod a klasické zavedení spoustu nevýhod, nebudu to rozebírat poněkolikáté, přečtěte si mé dva předchozí články.
    Ti kdo napíší do vyhledavače "živě" to mohou udělat klidně i nyní a ostatně mohou to napsat dokonce do adresního řádku a na zive.cz se také dostanou. Laikové nemají sebemenší problém si zapamatovat, že domény jsou bez hacku a carek, to že je někdo laik na počítače neznamená, že má IQ houpacího koně (pak by nejspíš neuměl psát vůbec, nebo psal "žyvje").
    Problémy s doménovými spekulanty, problémy s bezpečností ... i kdyby byly jen tyto dva důvody, tak jsou dostatečné proto se IDN vyhnout, pakliže to je jen trochu možné.
    A jak vysvětluji - IDN má smysl tam, kde neznají latinku. Češi nemají problém se zápisem a čtením jakékoliv neoháčkované domény, narozdíl právě od Rusů, Číňanů, Řeků ... kteří prostě na svých klávesnicích nemají latinku a mnoho z nich jí dokonce neumí ani číst (70 % Číňanů, 30 % Řeků a Rusů atd.)
    A krom toho je tu samozřejmě problém s internacionalizací - to že my napíšeme živě.cz neznamená, že to napíše někdo jiný, IDN je tak zbytečná bariéra obchodu, asi jako kdybyste vy dostal vizitku a na ní adresu 郭怡广.台湾

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).