Hlavní navigace

mPeníze - vyjádření z mBanky

15. 8. 2008 11:30 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Před třemi dny jsem zde psal příspěvek mPeníze – sbohem eBanko?. V něm jsem popsal některé věci, které mě na nové služby Seznamu a mBanky „mPeníze“ zarazily, dnes ráno dorazil komentář od Adama Zbiejczuka u mBanky (IP adresa je z bremultiban­k.com.pl)

Adam Zbiejczuk / mBank

Dobrý den, jsme rádi, že mPeníze vyvolaly velký zájem… několik doplňujících informací: Seznam je sice vlastníkem domény, ale obchodní značka je naše společná, takže se nedá předpokládat, že by Seznam mohl mPeníze někdy „převést jinam“. navýš Seznam nemá a nemůže mít bankovní licenci…

Firemní účet: ano, firemní účet bude podmínkou ze strany obchodníka. v současné době jsme chtěli zabránit rostoucím spekulacím (často nesmyslným) – kasa.cz je první z „testerů“, ale jednání probíhají s celou řadou e-shopů. ale protože firemní účty jsou teprve v pilotním provozu, není v současné době více subjektů, u nichž by již bylo možné přes mPeníze nyní platit.

Jak to bude fungovat: je pravda, že velmi podobně jako „Za mě platí eBanka“ – prostě on-line převod o třech obrazovkách: zalogování do IB, potrvzení předvyplněné platby, zadání sms kódu.

Co se týče toho APEKu, budeme to ještě řešit – skutečně masivní vlna negativních komentářů nešla přehlédnout.

Můj komentář

Předně bych chtěl vyzdvihnout vůbec to, že se mBanka snaží takto komunikovat své názory – je vidět, že je to moderni internetová instituce, nikoliv zakonzervovaný kamený moloch. Svého času mi tím byla sympatická právě eBanka, ale od té doby co ji koupil Kellner veškerý její drift ustrnul a narůstaly mé osobní antipatie k ní (ne kvůli osobně Kellnera, ale spíše odsunutí mladých aktivních mozků z vedení eBanky a jejich nahrazení starými strukturami zřejmě odněkud z České Pojišťovny).

Co se týče konkrétních připomínek – to že Seznam nemá bankovní licenci vůbec nemusí vadit. Záleží jak jsou samozřejmě postavené smlouvy, ale jestli to není nějak jinak podchyceno tak Seznam může prostě ze dne na den přejít třeba k jiné bance a nebo si tu bankovní licenci zřídit, potřebné finance jsou pro něj drobné a už dokázal předtím mnohokrát obejít své obchodní partnery a převzít jejich business. To ale není pro mě osobně tak důležité jako to, že stále nevím k jakým informacím bude mít Seznam přístup. Protože jestli by měl mít přístup k informacím o bankovních tocích, tak bych o takové službě značně váhal.

Firemní účet – stále k němu chybí jakékoliv informace. Zabránit spekulacím tím, že nedám informace je značný protimluv. Krom toho mBanka stále neumožňuje tento firemní účet ani založit (alespoň přes jejich web). Zatím jsem nedostal ani informace na můj poptávkový e-mail, který jsem jim hned po vydání tiskové zprávy zaslal.

Jak to bude fungovat – výborně, první hodnotná informace, to zní dobře, ovšem opět chybí podstatné detaily, např. jaké budou maximální částky pro převod, tj. jestli si můžu takto koupit jen zvonění na mobil nebo třeba i ledničku či dokonce auto (bude-li dostatečná „hotovost na účtě“). Plus jestli se plánuje zavést zároveň i podpora platebních karet, byť třeba jen mBanky (protože se to velmi nabízí, když už toho zákazníka převedu na takový platební portál).

APEK pro mě osobně není větším problémem (většina „mých“ internetových obchodů má obraty v řádu mezi 1 a 40 miliony měsíčně a tak nějaká tisícovka za členství je nepodstatná), respektive nepovažuji za špatné požadovat po obchodě členství ve sdružení, které ověřuje poctivost a kvalitu obchodníka. Problém spatřuji (stejně jako myslím většina z těch, co to v komentářích kritizují) v tom, že APEK takovým sdružením není, ten základní certifikát o kvalitě obchodníka neříká vůbec nic a z APEKu to dělá jen výběrčího výpalného.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).