Hlavní navigace

Minutová tarifikace podle mého gusta

13. 5. 2010 13:02 (aktualizováno) Tomáš Kapler

Zatímco u nás se mobilní operátoři předhánějí v tom, jak maximálně nasrat své klienty skrytě i veřejně je maximálně vyždímat (což se jim v součinnosti, resp. nečinnosti našeho milého ČTÚ a ÚOHS daří tak skvěle, že mají nejvyšší hodnoty ARPU ze všech zemí minimálně OECD a EU, ne-li světa) tak jinde (vlastně kdekoliv) se snaží svými nabídkami zaujmout a přetáhnout lidi od konkurence.

Poslední takovou zajímavůstkou je nabídka amerického operátora Sprint (viz zdroj vč. tiskové zprávy), resp. jejich unikátní minutová tarifikace. Ptáte se co je na ní unikátního, vždyť minutovou tarifikaci (čili 60+60, čili platba za každou minutu) mají u nás všichni mobilní operátoři (kteří nemají ještě nějakou horší), protože jim přináší v průměru o cca. 30 % větší příjem, přitom v ceníku nevypadají minutové sazby tak hrozivě, jako kdyby byly o těch 30 % větší. Jenže Sprint má tak trochu jinou minutovou tarifikaci, vše vysvětlí následující obrázek:

Minutová tarifikace ala Sprint USA

Tedy vysvětlím – Sprint zaokrouhluje také na celé minuty, ale nikoliv nahoru, ale dolů, tj. za hovor dlouhý 1 minutu 59 vteřin zaplatíte jako za 1 minutový hovor. Bohužel tedy až po první minutě, tedy za hovor dlouhý 1 vteřinu zaplatíte také jako za celou minutu, ale každopádně je to vtipné řešení, které se dá dobře marketingově uchopit a využít, jak ostatně Sprint předvádí (viz onen obrázek).

Ve skutečnosti se tedy vlastně jedná o tarifikaci 120+60 jen vtipně marketingově zabalenou, platí se 7 centů za minutu, při tom by mi asi ani minutová tarifikace nevadila. Je otázka, jak této tarifikaci říkat

  • (120+60) – 60
  • 60+0+60
  • ? jinak ?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).