Hlavní navigace

Názor ke článku Mac OS X Snow Leopard nebo Windows 7? od Boris - U nás se toho za poslední léta hodně...

  • 14. 8. 2010 13:12

    Boris (neregistrovaný)

    U nás se toho za poslední léta hodně událo. Za poslední 2 roky, ze všech domácích počítačů PC-ček i notebooků brácha postupně odstranil všechny instalace Windows-ů. Jeden počítač za druhým přeinstaloval na systém Linux Ubuntu. Končí inženýra na IT a má na to svůj názor. Počítače se nám doma v průběhu let začali postupně hromadit, v podstatě každý člen domácnosti má svůj notebook, plus máme 2 fixní stanice (jednu starší - dnes firewall), takže cca 5-6 počítačů. Udržovat jeden Windows ještě šlo ale čas, který vyžadovalo hraní se s údržbou 4-5 instalací byla nad jeho síly, a hlavně nebavilo ho to trávit s tím čas (aktualizace, restartování, řešení ovladačů atd a, to vše x5). A každý z domácnosti měl své pracovní i jiné nároky. Nejdřív začal s Ubuntu na svém notebooku a postupně Windows platforma mizela z naší domácnosti. Jsme všichni už starší a svět her jsme už zdá se opustili. :) Pro mě to bylo těžší, nejsem IT-specialista, potřebuji Windows k práci, ale jak jsem zjistil vše co doma potřebuji běží: Firefox na internet, Skype, ICQ, pošta, video, muzika, ... Takže jsem s bratrem dost bojoval, a měl jsem mu to trochu za zlé a žádal jsem alespoň jednu Windows XP mašinu v běhu. Dnes už i tato instalace je pryč. A vše běží, údržba minimální. Rodiče spokojeni. :) No ať je jak je, každopádně to vedlo k několika věcem. Uvědomil jsem si, že jsou i jiné cesty než Windows, a že Linux je pro mnoho lidí to je funkční a dokonalé řešení, navíc zadarmo. Uvědomil jsem si, že Windows je vlastně taková magická bariéra mezi mnou a počítačem, kde můžu dělat jenom to co mi někdo dovolí, k čemu mi dá příkazy a ikonky. A u bráchy jsem viděl jake neuvěřitelné možnosti nabízí Unixové systémy v rukou vzdělaného člověka, a stačí k tomu pouze příkazový řádek. Každopádně začal jsem se ohlížet po alternativách.

    Další zásadní zlom bylo řešení problémů s neobnovitelnou spadnutou instalací Windows. Zkoušeli jsme všechny možné techniky z instalačního CD Windows. Nic nezabralo. V závěru mi šlo už jenom o záchranu dat. At jsme dělali cokoliv, instalace nešla obnovit. Brácha pak asi v průběhu minuty spustil Ubuntu s CD-čka do krásného prostředí s podporou USB, s ikonami, podporou myši atd. Data jsme prostě přetáhli myší na externí disk a byli zachráněné. Začal jsem si uvědomovat, že musím stále systém Windows nějak obcházet a že mi nevychází vůbec vstříc. Fak komické, řešit problémy Windows až za pomocí Ubuntu. Z instalačního CD-čka Windows se člověk dostal pouze do primitivního modrého menu, s minimálními možnostmi na servisní zásah, kdo zná ví o čom mluvím. Doporučuji se podívat na Ubuntu. Dodnes nosím sebou instalační bootovací CD-čko Ubuntu ve své brašně. Ale zpátky.

    Pak jsem vlastnil mobil se systémem Windows Mobile. V podstatě zmenšený Windows, ale stejné symptómy, neustále se zasíral vším možným, tragedie. Moje zmatení s Windows rostlo a klesala i důvěra v tento systém.

    Pak jsem si pořídil iPhone. A byl jsem z něho zpočátku hodně rozpačitej. Stál dost peněz a ani tam nešlo téměř nic nastavovat. Nebylo v podstatě skoro kam kliknout. Až postupně jsem zjistil co všechno mi vlastně nabízí, aplikace, vše funguje jak má, bez nutnosti někam klikat, vše intuitivní. Pokud něco chybělo v dalším softwarovým upgrade jsem to dostal. Zatím můj nejlepší telefon, na práci i zábavu, komunikaci, správu kontaktů, kalendáře atd. Jsem s ním moc spokojený a otevřel mi pozitivní pohled směrem k Apple.

    Takže ještě MacBook nemám, ale brzy bude a už se těším na novou zkušenost. Vidím to tak, že Windows z mého života úplně s určitostí nezmizí. Nezmizí ani 20 let zkušenosti s Windows. Ale pokud existuje alternativní systém tak bych byl hloupý to nezkusit a udělat si vlastní názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).