Hlavní navigace

Kvalitní Open Source eShop?

13. 11. 2007 8:31 Tomáš Kapler

Pro jeden projekt už celkem dlouho sháním nějaké kvalitní open source řešení pro e-shop, problém je, že žádné jaksi nemohu najít.

Když si dáte vyhledat nějakou kombinaci open source a eshopu, zamoří vás vyhledavače odkazy na Zen Cart, osCommerce či xt:Commerce, které mají spoustu společného – původní zastaralé jádro z roku 2000, výchozí hnusný tabulkový layout, příšerný kód, spoustu bezpečnostních děr, absolutní ignoranci SEO, nepřehlednou správu, minimum build-in funkcí a tak dále.

Je prostě potřeba spousta snahy, abyste takový eshop dali jakž takž dohromady, aby uměl to, co lze od e-shopu běžně očekávat. Komerční balíky nejsou vždy vhodné, máme i vlastní kvalitní řešení na tvorbu internetových obchodů, které se ale nevyplatí nasazovat pro řešení s požadovanou cenou v řádu max. pár tisíc. Případně existují i eshop rozšíření pro „náš“ redakční systém postavený nad Wordpress CMS, která ovšem z podstaty věci nejsou dostatečně robustní.

Asi jsem rozmazlený právě z toho Wordpressu, kde je všechno krásně intuitivní, kde je jádro (v posledních verzích) velmi kvalitní objektové PHP, navíc bylo loni kompletně přepracováno a je tak snadno rozšiřovatelné přes různé předpřipravené háčky/kotvy (prostě hooks) a pluginy tak jsou tak často prakticky jednořádkové a nezasahují nijak do jádra, což se o výše uvedených zastaralých balastech říci nedá.

Nejsem také ochoten investovat svůj čas do různých one-man show systémů či do řešení bez otevřeného kódu, kdy může vlastník kdykoliv změnit podmínky a vy musíte platit/odejít/pře­učovat se na něco jiného.

Jsem přesvědčen, že určitě někde na světě má někdo podobný problém jako já, má někdo i nějaké řešení?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).