Hlavní navigace

IE7 na Windows 2000 - žeby?

5. 10. 2007 11:25 Tomáš Kapler

Microsoft uvedl novou verzi prohlížeče Internet Explorer 7. Je to jen o nějakou tu tisícinku ve verzování navíc, ale přesto je hodně zajímavá a to z několika důvodů.

Zaprvé Microsoft zapnul ve výchozím nastavení opět odkaz na menu, čímž vlastně defacto přiznal, že jeho sázka na lidskou blbost tentokráte nevyšla, někteří lidé holt potřebují u prohlížeče i něco jiného než je adresní řádek.

Zadruhé, a to je ještě zajímavější, Microsoft odstranil kontrolu ověřování pravosti Windows. Bylo by to jestli se nepletu poprvé, a byl by to po dlouhé době konečně nějaký správný krok od tohoto giganta. Nejde jen o to, že spousta lidí včetně mě by tímto testem neprošla ne proto, že by neměli legální Windows, ale defacto z donucení od věčných buzerací systému, kdy prostě použít „nelegální“ kopii (je vlastně nelegální nainstalovat Windows s jiným klíčem, než mám koupený?) stojí méně nervů a času. Výhody (i pro Microsoft) jsou jinde.

Zatřetí je dopad předchozího kroku – konečně by totiž mohl nějak významněji klesnout počet IE6 na světě. Většina lidí i tu současnou primitivní obranu neumí obejít, bojí se, že jim něco nebude fungovat atd. Tak se konečně trochu posílí bezpečnost na Internetu a tvorba stránek bude také o něco veselejší.

Začtvrté – a to je vlastně i v titulku tohoto článku – objevují se zprávy, že odstranění kontroly pravosti Windows XP v sobě obsahuje zajímavý side-efect a tím je možnost zprovoznění IE 7 i na Windows 2000.

Jestli to někdo potvrdí (já sám nemám kde to vyzkoušet), tak to bude pro mě osobně poslední kapka pro podporu starších prohlížečů a systémů. Nechápu, proč bych měl podporovat a ztrácet svůj drahocený čast na 10 až 13 let starý operační systém a 7 let starý prohlížeč. Dělá to snad nějaký výrobc účetního software či čehokoliv dalšího? Ani moderní periferie ve starých 16bitových systémech (+Win NT) neběhají. Je k dispozici nová verze operačního systému. Měli jste 10 let na to, abyste na ni přešli. Ano, upgrade stál v různých akcích asi tisícovku, tedy asi 30 halířů za den. Nejste ochotni investovat třicetník? Pak použijte jiný, bezpečnější prohlížeč, který je zcela zdarma a funkční i na starých mašinách. Jste líní udělat i to? Tak jdetě do hajzlu, nebo mírněji – potom budete ochuzeni o zážitek, stejně jako kdybyste chtěli na malé černobílé televizi z roku 70 koukat na nějaké DVD.

Jestli se to nepotvrdí, tak s tímto přístupem počkám ještě pár měsíců – do doby, než uživatelů IE6 bude na českém a světovém Internetu menšina (měně než 50 %). P.S.: samozřejmě komerčních projektů se to týkat nebude, tam zákazník za své peníze chce zákazníky, bez ohledu na to, jestli používají moderní super duper systém, nebo prehistorickou kalkulačku.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).