Hlavní navigace

IDN neprošlo ani letos, bohudík

26. 11. 2008 14:30 Tomáš Kapler

Honza Hájek si o blog vedle stěžuje, že NIC opět neshválil oháčkované varianty. Honzo, už se těším, až se na svůj server zážitky budeš chtít kouknout na dovolené v zahraničí (naprosto kdekoliv) z nějaké místní internetové kavárny. Doporučuji také vyzkoušet napsat mailovou oháčkovanou variantu do formulářů s ověřením, naprostá většina z nich používá regulární výraz obsahující  [a-z] či něco podobného a takový e-mail neschválí, stejně tak se takový e-mail či doména automaticky „nepodtrhne“ např. v gmailu a podobných aplikacích, či např. v diskusích (schválně to zkuste zde).

IDN je u nás kravina, důvody jsem psal naposledy tady před půl rokem, chápu jej v ruštině, řečtině, čínštině, turečtině … prostě všude tam, kde nemají latinku, a kde tak menší či větší (někde naprostá většina) lidí prostě neví co je A, B, C … a už vůbec ty znaky nemůže napsat bez složitého přenastavování počítače.

A není to výjimka, takových uživatelů počítačů a tedy potenciálních uživatelů internetu je či brzy bude ve světě výrazná většina (Čína, Indie …). Ale zavádět to v Evropě, notabene třeba v Německu či Česku, kde se používají všechny znaky latinky, plus jen pár znaků navíc, které mají snadnou, všem pochopitelnou a porozumění-nebránící transkripci do základní latinky (ö->o, ř->r) je prostě podle mého kravina a naprosté nepochopení důvodů, proč to ICANN zaváděl.

V Česku bych pro to hlasoval pouze v případě, že by si to nemohl registrovat nevlastník bezhackove varianty.
Tj. pouze jste-li vlastníkem zive.cz, budete si moci registrovat živě, živé … Eliminují se tím veškeré problémy, zůstane výhoda, že budete moc „marketovat“ správně česky aniž by to někdo mohl blbě napsat, zůstane výhoda, že budou domény nadále správně rozpoznávány ve formulářích (protože můžete použít bezhackovou variantu), zůstane zvýšení příjem z registrace domén, nemusely by být žádné sunrise atd.

Ano, nevznikla by ta „výhoda“, že by mohlo být na „živé“ něco jiného než na „živě“, ale to já (a myslím, že nejenom já) vnímám naopak jako výrazné plus.

Souhlasím ovšem s jedním názorem – CZ NIC se sice ptá „chcete IDN“, ale neřekl za jakých podmínek by tomu tak mělo být. Proto je podle mého jasné, že se setkává s většinovým prudkým odporem. Jsem si celkem jistý, že můj návrh by neměl výraznější odpůrce.

Zběsilejší variantou by pak byla registrace top level domény .čr (když to mohou požadova rusové…), a tam ať s každý registruje co chce. Stejně se divím, proč se ti novodobí jazykoví obrozenci pozastavují nad latin-only 2nd level doménou a nikoliv nad latin-only 1st level doménou, a proč si nevystačí v tom případě s oháčkovanou 3rd level doménou.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).