Hlavní navigace

Google vs. Čína (jak to vidím já)

14. 1. 2010 14:10 Tomáš Kapler

Jsem idealista. Sleduji velmi pečlivě Google celých 12 let jeho působnosti, četl jsem knihy a názory jeho zakladatelů a za celých 12 let jsem si nevšiml jediného prohřešku proti Don't be evil, s výjimkou právě přístupu k Číně, naopak i tam kde mohli mít snadnou cestu se vydali cestou nabídnout vše formou api, open-source atd.

O té Číně jsem přitom hodně přemýšlel, na základě právě mých znalostí Google jsem dospěl k názoru, že oba otcové zakladatelé (jeden je původem rus, druhý je z židovské rodiny), znají velmi dobře mentalitu komunistických/na­cionalistických států a spočítali si, že když v Číně nebudou, tak že tam prostě bude někdo jiný a oni s tím nebudou schopni nic udělat, zatímco když přistoupí na nějaké podmínky, budou možná moci postupně uvolňovat stavidla.

Teď po 3 letech ale nejspíš zjistili, že se jim tento cíl nedaří naplňovat a naopak, že z toho těží jen Čína (Číňané nyní mohou nabývat dojmu, že např. vražda stovek lidí vládou na Náměstí Nebeského klidu je jen nějakou urban-story, když to tvrdí i ten nezávislý a celosvětově používaný Google.)

Ano, Google tím nejspíš přijde o nějaké peníze. Otázka je o kolik a jestli jim to vadí. Rozhodovací podíl má totiž stále Larry a Sergey, nikoliv finančníci, a oba mají prachů, že neví co s nimi a kupují každého, ve kterém vidí zajímavého partnera či potenciálního konkurenta. Navíc ví jen sám Google kolik jim vlastně Čína vydělává a jaké tam mají náklady, vzhledem k tomu, že tam nemohou mít své standardní řešení jako všude jinde a musí dennodenně řešit etické/politické rozpory.

A na všech ostatních trzích jim tohle rozhodnutí naopak velmi pomůže, nevím jak u vás, ale u mě by takovým přístupem stoupli o 100 % a jestli jsem třeba u jednoho velkého projektu, který připravujeme pro Rusko, zvažoval ještě před týdnem jestli tam nasadit technologie MS či Google, tak teď mám rozhodnuto.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).