Hlavní navigace

Názor ke článku Doplatí Apple na svou sebestřednost? od Tomáš Kapler - Ale Apple nikdy nebylo velká firma, Apple do...

  • 10. 5. 2011 20:50

    Tomáš Kapler

    Ale Apple nikdy nebylo velká firma, Apple do ní teprve dorůstá (viz neexistující světové distribuční kanály). Proto nemohl Apple konkurovat a zaměřit se na tento segment. A stejně tak není ani výrobní firma, všechno si nechával dělat jinde (třeba u toho Samsungu) a musel dorůst této své velikosti, aby mohl tvořit v zajímavých objemech. Doposavad má problémy s výrobními kapacitami - ač navyšuje jak stačí a de-facto zdvojnásobuje kapacity každý rok, tak má neustále vyprodáno.

    Proto se ani nemohl zaměřit na levnější zařízení, resp. myslím, že právě letost k tomu dojde a udělá levnější verzi iPhone 5 (např. http://www.iphone-4hd.cz/levnejsi-iphone-5-oslovi-6%C3%97-vetsi-trh), letos je reálná šance, že už by to zvládl (personálně, technicky ...)

    Apple si proto nikdy nemohl dávat za (krátkodobý) cíl obsadit domácnosti tak, jak to může právě dokázat třeba Samsung, tohle mu nelze nějak zazlívat.

    Ovšem nemluvil bych tu ještě o převálcovávání - třeba Android telefonů v těchto dnech je už prakticky stejně, jako iPhone telefonů. Ale přitom jejich podíl na vyhledávání je celosvětově čtvrtinový a prodej aplikací jakbysmet. Uživatelé, kteří mají low-cost androidy jsou dřívější uživatelé mobilů typu nokia 3110, jejich faktický význam pro ten svět okolo je mizivý. Ještě to bude nějaký ten pátek trvat, v zásadě až teď s příchodem nové verze Androidu a nových přístrojů s androidem od 3.0 začíná opravdová konkurence.

    Každopádně to myslím nastane a ostatně o tom je celý tento článek. Není to ale o ceně, došlo by k tomu i kdyby tu existovaly jen Androidy od 10 tisíc výš.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).