Hlavní navigace

Diskuse na Novinky.cz

11. 3. 2009 9:08 Tomáš Kapler

Dnes v 7:56 byly spuštěny nové diskuse na Novinkách, spolu s některými dílčími úpravami vzhledu celých novinek.

Pro ty co neví – jedná se o změnu, kdy nyní mohou přispívat pouze uživatelé autorizovaní pomocí korespondenčního lístku (taková papírová věc co se hází do takových těch oranžových krabic a když vám přijde tak ji vkládají takové nevrlé starší paní do toho kastlíku na letáky) s plným jménem a adresou. Měly by tak zcela přestat anonymní urážky, omezit by se měla diskuse mimo téma, a vůbec by se to mělo celé zkulturnit, protože pod svým plným jménem a bydlištěm nenapíšete jen tak nějakou kravinu (třeba jméno „Kapler“ patří pouze naší širší rodině plus příbuzní z druhého kolena, Tomáš je jen jeden můj bratranec a ten nebydlí v Praze, tj. já bych byl na Novinkách určen zcela přesně, podobně i další lidé se stejně nečastým jménem a lidé z menších obcí).

Já ten krok obecně chválí, občas někdo říká, že se vylévá vanička s dítětem, ale na Novinkách to dítě (bylo-li tam vůbec) bylo dávno utopené v hromadách sraček (pardon za vulgaritu), takže Novinkám to v tomto směru nemůže ublížit. Nepochybuji celkem o tom, že novinkám klesne dost výrazným způsobem počet pageviews, doba desetitisíců příspěvků pod každým článkem (krát 2 – přidat příspěvek / potvrzení přidání) je pryč, takže to může být i na první pohled mírně obchodně nevýhodné. Podle čistých pageviews se stejně reklama neprodává, každý inteligentní inzerent to očistí od čísel, které přináší služby s minimální CTR a minimální pozorností pro brandmaking. Navíc získají ověřené informace o čtenářích, což je velmi ceněná informace pro inzerenty. Otázkou bude hlavně, kolik diskutérů to přesune na iDnes.

Zatím se zdá, že to kvalitě rozhodně prospělo, pod dnešním top článkem je zhruba stovka příspěvků, z toho desítky zcela k téma, většina spíš diskutuje nové diskuse (ale to je pochopitelné a v podstatě také k tématu), žádný bezobsažný chat, žádné nadávání do modrých/růžových/čer­vených sviní …

U jiných článků za hodinu přibylo méně než 5 příspěvků a všechny jsou k tématu, kdyby to takto zůstalo, tak by si mohli u Novinek gratulovat, otázka je, co se stane, až ty autorizace nebudou mít stovky lidí jako asi teď, ale desetitisíce.

Technicky ty diskuse nejsou nic moc. Není tam threading, což je vždy u diskusí oříšek, jestli jej povolit či nikoliv, protože se blbě řadí, kdyby se ale počet příspěvků opravdu snížil k desítkám až jednotkám stovek, tak by asi smysl a funkci plnil lépe. Nyní je možné jen citovat pomocí speciálního tagu…

[citace Jméno Příjmení]
 zde vložte text, který chcete citovat
[/citace]
 zde vložte vaši reakci

… což je něco co většina lidí nezvládne, mohli to lépe vyřešit tlačítkem odpovědět a nějakou javascriptovou hračkou na označení citace, když už to takto chtěli.

Nebudou také mít v diskusích žádné „insider“ informace od lidí, která svá jména nechtějí/nemohou prozradit, ale jak jsem psal, ty nemohli mít fakticky ani předtím, takže to není nějaká nová nevýhoda.

Více než jeden názor s nejvíce souhlasnými příspěvky preferuji zvýrazňování příspěvků podle míry jejich kvality, to zde ale nemohou použít, protože je zde velký významový posun mezi kvalitou a souhlasem – i příspěvek se kterým nesouhlasím může být jinak kvalitní názor. Lepší by bylo tedy používat „kvalitní příspěvek“ / „nekvalitní příspěvek“ a zvýrazňovat ty s větším počtem a poměrem kvalitních než jen s absolutním počtem.

Největší problém mám ale s tím samotným zobrazováním jmen – přeci jen zobrazení plných jmen je hodně osobní záležitost, navíc nijak není řešeno více stejných jmen (leda fotkou, ale tu tam dá málokdo), myslím, že lepší by byly přezdívky (s ikonkou žena/muž) s plným jménem na rozkliknutí.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).