Hlavní navigace

O konektivitu se dělit hodlám - TOR

11. 5. 2008 11:11 (aktualizováno) informatik

O konektivitu se dělit hodlám – tedy jen v určitých případech. Z článku na Lupě O konektivitu se dělit nehodlám se dozvíte, jaká rizika to s sebou přináší, pokud někomu (naprosto cizímu) poskytnete část své konektivity. Popravdě, taky bych tímto způsobem nikomu konektivitu nepropůjčil…

Logo TOR

Našel jsem ovšem velmi zajímávý projekt – TOR – The Onion Router. TOR je systém pro vysoce anonymní a šifrovaný přístup k Internetu. Popis a princip fungování v češtině naleztene na Security-portal. TORu využívám v kombinaci Firefox + Torbutton add-on k plné spokojenosti. A jelikož mám veřejnou IP adresu, rozhodl jsem se také občas přispět svou troškou do mlýna a nabízet část své konektivity ostatním. Nemám však až tak důvěru v některé lidi, kteří z nějakého důvodu chtějí využívat anonymního maskovaného připojení a proto nabízím jen připojení do několika IM komunikačních sítí (ponechme teď stranou, že na portu 5190 nemusí běžet jen ICQ server). Kdo by někde v Americe neměl radost z toho, že mu od kamaráda, bydlícího o pár bloků dál, přišla zpráva na ICQ (MSN) z exotické České Republiky, že. Sám toho využívám maximálně pro exotickou IP adresu do některých fór a guestbooků. Nemám rád, když někdo zneužije dobrou myšlenku ke špatnostem.



A třeba jednou, až budu mít svůj vlastní server někde na páteři, nabídnu i připojení na http. Ze svého připojení doma ale rozhodně ne. Jak jsem již psal, nabízím svou konektivitu jen občas. Ale i tak mám dobrý pocit, že jsem byl komunitě okolo TORu něčím prospěšný :-)

Ukázka z praxe (a to jsem v Německu nikdy nebyl)

Ukázka TOR

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).