Hlavní navigace

Nejenom o karanténě domén .EU

3. 5. 2007 11:12 (aktualizováno) Jan Hájek

Nechal jsem se inspirovat příspěvkem kolegy bloggera, jehož doména spadla do karantény a on ji musel s vypětím všech sil (a financí) oživovat. Logika prodlužování domén .EU je trochu jiná, než jsme zvyklí u .CZ či .COM , takže nebude na škodu si v tom udělat trochu pořádek.

Domény .EU nikdy neexpirují
Systém rejstříku EURid je nastaven tak, že každá doména je registrována prakticky na dobu neurčitou a pouze ve chvíli, kdy se její držitel rozhodne ji neprodloužit (nebo jednoduše nezaplatí na další období), registrátor nastaví doménu k určitému datu na smazání (čímž se dostane do karantény, o té níže).

Prodlužování vždy na konci měsíce
Narozdíl třeba od domén .CZ se domény .EU prodlužují vždy poslední den měsící, ve kterém byly registrovány. Tj. doména registrovaná 7.4.2006 ve skutečnosti expiruje až 30.4.2007 a pokud ji nezaplatíte, přestane fungovat kolem půlnoci na 1.5.2007.

Doménová karanténa
Ve chvíli, kdy registrátor nastaví doménu ke smazání a rejstřík příkaz provede, dostává se do 40ti denní karantény. Z karantény je možné doménu re-aktivovat, ale připravte si více peněz (něco mezi 600–1000Kč). Pokud se rozhodnete při re-aktivaci domény ještě měnit registrátora, úkon bude ještě o něco dražší (1400–1700Kč)

Lomanco whois…co přijde po karanténě?
Po 40ti dnech karantény je doména zrušena a uvolněna k registraci. Přesné datum, kdy se tak stane, zjistíte přímo na www.whois.eu – řádka „Dostupné“, viz ilustrační obrázek.


Změna majitele (držitele) nebo registrátora domény
Pokud se rozhodnete doménu převést na jiného držitele (prodat, koupit) nebo změnit registrátora, počítejte s tím, že se změnou vynuluje registrační období domény a dnem změny je doména „registrována“ na rok dopředu. Jinými slovy, ať už je doména registrována měsíc či 11 měsíců, změnou majitele nebo registrátora dojde k vynulování a doména se prakticky znovu registruje na období 1 rok. Z tohoto důvodu je převod držitele nebo registrátora domén .EU zpoplatněn. Za změnu majitele zaplatíte něco kolem 500Kč a změna registrátora stojí přibližně jako registrace nové domény, tj. 200–500Kč.

Doporučit na závěr můžu snad jediné. Pokud se chcete vyvarovat komplikacím a zvýšeným poplatkům za domény, plaťte včas :)


Inzertní okénko: Přehled poplatků domény .EU registrátora Explorer, a.s.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).