Hlavní navigace

Když chce známý web, levně a chce být první na Seznamu

14. 11. 2008 13:11 (aktualizováno) Jan Hájek

Když jste mezi kamarády známý tím, že „děláte s počítači“, obrací se na vás fůra lidí s neuvěřitelnou škálou dotazů. Odpovídáte na otázky týkající se zrychlování počítačů, internetů, noutbuků, doporučujete poskytovatele připojení, chodíte aktualizovat windowsy, odstraňujete viry a pomáháte hledat pravé tlačítko na myši. Tentokrát se na mne obrátil kamarád, který se zabývá vodními a mokřadními systémy a dotacemi na rybníky s tím, že by chtěl web.

Po chvilce povídání jsme společně utvořili zadání úkolu:

– chci doménu II. řádu
- chci webové stránky/prezentaci
- chci, aby byly hezké na pohled
- chci si tam sám semtam něco přidat, ubrat
- chci být první na Seznamu na slova „rybníky“ a „dotace“
- to všechno chci za minimum peněz (ale ne uplně zadarmo)

Dříve jsem se pro kamarády a známé hodně obětoval. Lichotilo mi, že jsem považován za kapacitu v oboru „počítačů“ a tak jsem pilně reinstaloval, upgradoval, restartoval a mnohdy i oprášil své nevalné znalosti HTML, abych si pozici kapacity udržel. Stálo mne to nemalé úsilí a nervy. Tento altruistický přístup jsem ale před časem zavrhl, většině lidí odpovídam, že už jsem nějaký čas mimo a vývoj mi utekl..tudíž nerozumím, neznám a vlastně jsem nikdy neslyšel. Honzovi jsem ale pomoci chtěl, protože je to fajn kluk a dělá v oboru, který je mi blízký (ne oborově, ale pohledem na svět :). Tak jsem se poohledl po variantě, kde by byla většina práce na něm a má šanci, že dosáhne svého.

Doména

Tady asi není moc co řešit. Vysvětlil jsem mu význam domény II. řádu pro jeho podnikání a pak jsme jen vybrali ta vhodná klíčová slova. Takže doménu máme.

www.rybniky-dotace.cz

Redakční systém vs. klasický hosting

Honza HTML nehoví a nechce platit někomu za tvorbu a úpravy webu, nemluvě o tom, že si chce úpravy dělat sám – takže variantu hostingu jsem zavrhl. Začal jsem hledat nějaký redakční systém, který bude dostatečně jednoduchý, aby se s ním popral sám, za rozumný peníz či zadarmo a bude umět publikovat na doménách II. řádu. Po chvilce porovnávání jsem sáhl po Inpage od Zoneru. Není zdarma, ale nabízela vše, co jsme potřebovali a hlavně pomůžou s grafikou a v ceně balíčku Základ i registrace do vyhledavačů a základní SEO. Tj. přesně to, co Honza potřeboval.

Nasměroval jsem ho tedy na odpovídající URL a nechal napospas systému. Za nějaké dva týdny mi psal, že si stránky už naplnil textem a že mu lidi ze Zoneru připravují obrázek na titulku. Před nedávnem mi říká, že má web hotový a že se kupodivu objevuje fakt na první místě na seznamu, pokud někdo hledá dotace a rybníky. Krása, ne? :)

)

Co víc říct? 

Asi nic. Funguje to a ročně to Honzu vyjde bratru na 3000,– Kč (doména CZ + Inpage Základ). No a kdybyste potřebovali dotaci na rybník už víte, kde hledat :)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).