Hlavní navigace

Domény s diakritikou - you can run, but you cannot hide

10. 12. 2007 9:51 (aktualizováno) Jan Hájek

Minulý týden se konalo Kolegium a Valná hromada sdružení CZ.NIC a přítomen byl i šéf EURidu, Marc van Wesemael. Po netradičně motivační prezentaci jsem byl dostatečně namotivován, abych se ho šel zeptat na pár dodatečných informací a mj. přišla řeč i na přízrak s krycím názvem IDN (Internationalized Domain Name). Pan Wesemael mne ujistil, že zavedení do domény nejvyšší úrovně .EU je to jen otázkou času. V tuto chvíli tomu brání jen administrativní záležitosti. Technicky je systém EURidu připraven. Tak mne tím vyděsil, že jsem po cestě domů několikrát špatně odbočil.

IDN a domény se speciálními znaky
Vzhledem ke specifikům světových jazyků existuje historicky poptávka po doménách, které obsahují i jiné znaky než jen ASCII. Když vezmeme v potaz, že doménová jména mohou obsahovat jen číslice, písmena a pomlčku, jde primárně o diakritiku a znaky (čínské, arabské…) Každopádně o technickém řešení IDN bylo napsáno dost, tohle berte jen jako takové schizofrenní povzdechnutí na dané téma :)

IDN – Proč opravdu NE
Jsem zarytý odpůrce myšlenky IDN a možnosti jejího zavedení. Příjde mi to jako zvrácenost, používat diakritiku v doménových jménech, emailových adresách nebo v adrese pop3 serveru. Nedokážu si představit férový způsob zavedení IDN do stávajících domén nejvyšší úrovně – tak, aby nebyli poškozeni držitelé domén bez diakritiky a zároveň aby nebyli zvýhodnění doménoví spekulanti, kteří třeba zrovna doménu bez diakritiky obývají a aby byl systém registrací alespoň trochu přístupný. Těžko se mi představuje konkurenční boj mezi elektronickými obchody www.bilezbozi.cz a www.bílézboží.cz a osobně chápu Ondřeje Fryce, který myšlenku IDN také nerad (co takhle www.internetmól.cz? :). Nevím, jak vyťukám webovou adresu svého obchodního partnera z Číny, který si do svého doménového jména nechal vetknout nejeden komplikovaný znáček a o odeslání mu emailu snad ani nepřemýšlím. Nemluvě o tom, že to pro všechny poskytovatele webových služeb vznikne potřeba implementovat speciální znaky a jejich použítí do svých systémů, ale to je už spíš detail a výsledek mé profesionální deformace.

IDN – Proč možná i ANO
Někdy si říkám, že jsem asi moc konzervativní. Koukám do Wikipedia(e) a vidím, že diakritiku v doménových jménech už podporuje 39 (!) domén nejvyšší úrovně – mezi nimi generická superdoména .COM, německá .DE, španělská .ES nebo čínská .CN. Sleduji pravidelné průzkumy CZ.NICu, které mají za účel zjistit, zdali (už) není zájem o IDN v českých luzích a hájích (zatím nic, ale kdo ví, jak to dopadne příští rok?!). Poslouchám kolegy z branže, kteří mají pravdu v tom, že IDN je pro registrátory domén (a nejen je) další možností jak rozšířit nabídku a vydělat nějakou tu korunu navíc. Slyším, že v mnou tolik propagované .EU je IDN jen otázkou času a říkám si, jestli není má mysl zbytečně omezená.

Když o tom tak přemýšlím, tak rozumově si to obhájit dokážu. Ten vnitřní bojkot je spíš srdcová záležitost ;)

P.S. -Bylo by přece fajn mít emailovou adresu jan@hájek.cz – a pevně věřím, že hotel Hájek, který „squattuje“ na sestřičce bez diakritiky, nebude mít předkupní právo :) To by mně naštvali!

Jaký je váš názor na IDN v doméně CZ?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).