Hlavní navigace

Doménové smetiště (dějin)

19. 3. 2007 17:58 (aktualizováno) Jan Hájek

Všichni jsme si zvykli, že vznikají nové domény nejvyšší úrovně (TLD). Před dvěma lety rozvířila vody doména .EU a po ní „mobilní doména“ .MOBI nebo v poslední době .TEL. Málokdo ale ví, že domény nejvyšší úrovně také zanikají a to hlavně z důvodu geograficko-politických.

Státy vznikají, zanikají nebo se rozdělují a logicky spolu s nimi i domény. Například Československo mělo za doby své slávy doménu .CS, která byla oficiálně začleněna do DNS v roce 1992. Naneštěštěstí pro novou doménu dochází roku 1993 k rozdělení společného státu na Česko (.CZ) a Slovensko (.SK) a tím ztrácí společná „koncovka“ význam. Po souběžném provozu nových i staré domény byla na začátku roku 1995, jako historicky první (!) národní TLD, zrušena. (Jen pro představu, v roce 1994 bylo přibližně 2300 domén .CS)

Podobný osud potkal i další domény nejvyšší úrovně:

 – .ZR doména Zairu se po přejmenování na Republiku Kongo změnila na .CD

 – po rozpadu Sovětského svazu byla doména .SU nahrazena doménami jednotlivých státu (např. .RU, .BY nebo .UA)

 – zbytky Jugoslávie .YU se změnily na Srbsko a Černou horu a zdědily původně československou .CS, aby následně rozhodnutím referenda vznikly dvě nezávislé identity Srbsko .RS a Černá hora .ME

Nedávno jsem se někomu snažil vysvětlit svou tezi o podobnosti Internetu a „reálného světa“ a ač jsem nebyl zrovna dvakrát úspěšný, zaniknuvší TLD můj názor nepřímo potvrzují. Většina věci JE pomíjivých…a to i na Internetu :)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).