Hlavní navigace

10 000 domén v rukou spekulantů, aneb americké banky "v ohrožení"

23. 5. 2007 20:39 (aktualizováno) Jan Hájek

Asi přes měsícem jsem psal o překlepových squaterech z Kamerunu, kteří cizopasí na chybách při zadávání domén s koncovkou .COM

Dnešní článek na DomainNews.com zas informuje o tom, že deset nej amerických retail bank si nechalo udělat analýzu, ze které vyplynulo, že existuje přibližně 10 tisíc domén, které jsou v rozporu s jejich registrovanými známkami a mohou tudíž ohrozit klienty, zvyklé využívat bankovní služby online. Seznam obsahuje vedle „překlepů“ také domény, u kterých se dá předpokládat, že byly registrovány ze spekulativních důvodů.

V době rhybaření a fharmaření, či jak se termíny phishing a pharming překládají, je jasné, že nejvíc na pozoru se mají (resp. by se měly mít) finanční instituce. Jen jde o peníze, je zle a špatnou reputaci svého online bankingu nechce žehlit žádná banka.

Seznam postižených bank s počtem závadných domén

Bank of America 1,595
Bank of the West 118
Capital One 2,519
Citibank 1,082
Commerce Bank 475
HSBC Direct 83
Sun Trust 600
Wachovia 2,318
Washington Mutual 465
Wells Fargo 1,557
(zdroj)

Ověřte si, jestli na vás někdo nehodlá cizopasit
Analýzu zpracovala společnost CitizenHawk, která má na svých stránkách nástroj, kterým si můžete ověřit, jestli domény podobné té vaší (vašemu firemnímu názvu, názvu produktu, jménu atp..) již nedrží nějaký filuta, který čeká, až uděláte díru do světa a pak se teprve ozve …v tom lepším případě.

Kovářovic kobyla …(case study na postrašení)…
Nechci vytvářet zbytečnou paniku a věřím, že za oceánem jsou na podobná ohrožení podstatně citlivější, ale na druhou stranu, stát se to může i vám. Například naší firmě se to stalo a díky dobře zvolené doméně (a naší, resp. mojí hlouposti), se někdo přiživil na poměrně úspěšné marketingové akci. Před časem jsme spustili nabídku domén zadarmo na www.domenyzadar­mo.cz a když jsem pak náhodou kontroloval naše Adwords kampaně, narazil jsem na klon, která se nachází na adrese www.domeny-zadarmo.cz. To, že obsah webu je skoro identický a stejně tak i znění inzerátů na Google, to ponechávám na řešení spíš etice provozovatelů okopírované služby.

Jak se bránit?
Poměrně jednoduše. Vezměte si název firmy, produktu, kampaně apod… a zkuste si vytipovat všechna slova, která připadají v úvahu, a která jsou alespoň trochu reálně zneužitelná. Samozřejmě z toho vypadnou slovní spojení jako třeba www.objednejte­sihostingazis­kejtedomenuza­darmo.cz, ale zrovna zmíněná verze s pomlčkou (u domén složených ze dvou slov je základ, registrovat i verzi s pomlčkou!) je jasný adept. Pak si domény zaregistrujte a vězte, že těch pár stovek/tisíc se vám vyplatí, pokud budete mít úspěch. Ten většinou vyvolá zájem spekulantů a různých jiných živlů a pak je pozdě bycha honiti.

Rada na závěr (pozor, obsahuje reklamní sdělení)
Pro naše zákazníky a potenciální zákazníky jsme sestavili pár bodů, které jim pomohou inkriminovaný seznam domén sestavit a pak se rozhodnout, jestli ušetří na registraci domény (tj. na nepravém místě), nebo pak budou řešit cyber/typo squatting, odkupovat doménu od spekulanta či zahajovat rozhodčí spor. Takže, pokud jste si ověřili na CitizenHawk, že je stále co registrovat, mrkněte, jestli se vám nelíbí zrovna naše nabídka.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).