Hlavní navigace

Názor ke článku Jaké jsou pravé příčiny současné krize? od Honza Makovička - Byť to nebyla reakce na mě, stručné vyjádření...

  • 12. 3. 2009 2:17

    Honza Makovička (neregistrovaný)

    Byť to nebyla reakce na mě, stručné vyjádření k tomu co říkáte na 16. si nemůžu odpusit.

    A.
    Tak pokud dobře rozumím, prve jste tvrdil, že tyto peníze nejsou naráz v oběhu a nevznikají dluhem. Teď už připouštíte že jsou v oběhu současně a vznikly dluhem. Aspoň určitý posun. Teď ještě zbavit se toho, že "určitý postup" o kterém píšete je správný a používaný po tisíciletí - není, je to bastl existující cca 100 let a už několikrát kolabující, okrádající lidi inflací (která by bez tohoto systému, opět v rozporu s všeobecným míněním, nemusela být).

    B.
    No urážet umíte pěkně. Ale to už tu někdo psal, že všichni kdo vyjadřují nesouhlasný názor s mainstreamem jsou umlčeni tím, že tomu nerozumí. To kde ta kapitálová přiměřenost skončila všichni vidíme kolem sebe. Rozumíte, vy pořád hovoříte, jako by se nic nedělo. Kdybyste tohle hlásil před dvěma lety, tak snad. Teď ale nemůžete, při plné střízlivosti, rozdávat lidem moudra o tom, jak je ten systém cool, když opak je pravdou a lidé se dozvídají, že jen v ČR si na jeho záchranu připlatíme dalších 200 mld Kč.

    Pokud se shodneme alespoň na tom, že tuto krizi bezbytku zpískaly banky (které jediné co mají umět je vytvářet peníze z dluhu, nebo chcete-li "půjčovat", a ani to nezvládají dobře), tak teď celý svět čelí důsledku jejich selhání a své fatální závislosti na bankách a bankovním systému. A to je špatně a je třeba to změnit. Banky nejsou lepší než ostatní podniky a lidé. Spíš naopak. Všechny nás už historicky stály neskutečné roky a roky práce, které děláme jen na škody způsobené bankami. Platíme pravidelnou skrytou daň za nesmyslný monterní systém ve formě inflace. Zaplatíme za ně 350 mld Kč jen v ČR a co se stane? Nic. Systém zůstává stále stejný. Jak banda slepců na procházce po provazovém mostě, opravdu...

    C.
    A jak vyrobíte více zlata, pokud je ho prostě fyzicky určite množství, syntetizovat ho nelze, a máte povinnost každý 1 USD přeměnit na x mg zlata? Opět vyvozujete matematicky zcela nelogický důsledek.

    D.
    Pokud nejste obeznámen s termínem složený úrok, tj. v podstatě úrok z úroku, který to vše sakra ovlivňuje, a je zdrojem požadavku exponeciálního růstu spotřeby (ve světe s fixními zdroji), tak je opravdu těžké vést debatu. Toto svědčí o tom že skutečně stavíte své teze na neznalosti matematického backroundu a neumíte s pár marketingově-ekonomických pouček vyvozvat důsledky.

    Původně jsem chtěl reagovat i na tu vaši reakci na moji 15., ale po těchto 4 bodech vidím, že jste cca tam, kde já někdy před půl rokem. Tj. věříte sice všeobecně přijímané, ale přece jen iluzi. Zkuste si ty věci namalovat do grafů a opravdu s tím trochu zkusit počítat, nejen číst deklarace v materiálech bank.

    K té 15. jen 2 věci. Ne všechny banky jsou na injekci. Např JPMorgan, jedna z morálně nejprobematič­ntějších bank, stojící u vzniku zločinecké organizace FED se má velmi dobře, a za babku si koupila konkurenci od naproti. Že by krize byla třeba v jejím zájmu?

    http://www.investujeme.cz/kratke-zpravy/jp-morgan-s-pomoci-fedu-koupi-investicni-banku-bear-sterns/

    Zdroj který uvádíte nemůžete myslet vážně. To je jakobyste chtěl, aby komunistický manifest obsahoval pasáž o tom, že komunismus je zločinecká ideologie. Kapři si svůj rybník nevypustí. Namátkou ze sekce "About Us" daného webu:

    RGE Monitor was founded in 2004 by a prestigious team of economic and political experts. Today, thousands of senior managers at first-tier public and private financial institutions rely on our insights.

    Tj. web tvořený TĚMI a PRO TY, kteří z tohoto sytému profitují. Předseda je vyslovený exponent Wallstreetu. Jak jste přišel na to, že to je důvěryhodný zdroj. Vždyť tihle lidé nás do těchto sraček dostali...

    I tak bych ale rád viděl na tomto webu konkrétní článek, který před rokem 2007 upozorňuje na krizi z příčin které skutečně má (zjednodušme to na bankovní sektor, to je doufám nesporné). Poslal jste jen obecný odkaz na web...

    K příkladu s kamínky... Kdyby platilo co říkáte, a vystačil byste si s deseti kamínky, nevzniknou vám žádné nové peníze. Chybná úvaha vám začíná v bodě 2). Vy dokonce zvládáte protiřečit sám sobě. poučoval jste mě o multiplikačním efektu, a teď mi tvrdíte, že se nic nemultiplikuje, a žádné peníze navíc nevznikají. Pozoruhodné. Kde se tedy bere ten nadbytek kapitálu nad reálnými statky? Kde se bere inflace? Kdyby to fungovalo tak jak píšete, je to značka ideál a současné problémy nemáme. Prábě to, že si myslíte že to funguje takto, možná svědčí o tom, že jste s tím systémem v pohodě a bijete se tu za něj pravda srdnatě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).