Hlavní navigace

Názor ke článku Jaké jsou pravé příčiny současné krize? od Michal Kára - [7] a [8]/3: Nejsme schopni spolehlive predpovedet pocasi...

  • 11. 3. 2009 10:04

    Michal Kára (neregistrovaný)

    [7] a [8]/3: Nejsme schopni spolehlive predpovedet pocasi dele nez nekolik dni dopredu. Znamena to, ze fyzika (a meteorologie zvlast) neni veda?

    Fyzik spocita, ze kdyz poslu takovou a takovou kouli po takovem a takovem povrchu takovou a takovou rychlosti, zastavi se tam a tam. Ja to udelam, ale v pulce do koule nekdo kopne a ona skonci uplne jinde. Znamena to, ze fyzika neni veda a je uplne nanic, protoze nedokazala ani predpovedet, kde skonci koule?

    (A krom toho se mi zda, ze rikate "ekonomie" ale ve skutecnosti mluvite pouze o makroekonomii.)

    Ekonomie popisuje ruzne principy, ktere se uplatnuji. Ale prave ekonomie ma to specifikum, ze tyto principy jsou silne a casto deformovany lidskym jednanim, proto tezko vidite v realnem svete ucebnicove priklady - narozdil treba od kontrolovanych fyzikalnich pokusu. Zejmena makroekonomicke predpovedi jsou bohuzel vzdy ovlivneny X miliony faktoru ktere se prakticky nedaji zmerit - jako v meteorologii - a nadto do scenaru zasahuji lide (a jejich psychologie) - jako v tom priklade s kouli.

    [8]/4: V odbornych kruzich existuje.

    3b) A na to jste prisel jak? Samozrejme pokud je nejaka uroven dluhu a najednou by vsechny prestaly existovat, tak to se systemem zamava, ale to je velikosti zmeny, ne principem. Navic kapital je zbozi jako kazde jine a poptavka po nem realne existuje. Kdyz ne u obcanu, tak u podniku zcela jiste.

    3g) Protoze ted se zvysila averze vuci riziku a zaroven banky potrebuji drzet kapital kvuli dodrzeni kapitalove primerenosti.

    Jinak system, ktery byl "pred timto" take mel krize a take selhaval, takze se obavam, ze to neni v konkretnim systemu, ale v psychice lidi, ktera ma sklon pamatovat si jen par predchozich let a na zaklade toho vytvaret negativni i pozitivni bubliny.

    3d) I "predtim" rostly deficity az tak, ze staty krachovaly. Opet to neni vylucna vlastnost "tohoto" systemu.

    3c) A na to jste prisel jak? Banka samozrejme penize musi mit uplne stejne jako vy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).