Hlavní navigace

Názor ke článku Jaké jsou pravé příčiny současné krize? od Honza Makovička - No můžu Váš názor podepsat. Tohle přesně mi...

  • 10. 3. 2009 17:30

    Honza Makovička (neregistrovaný)

    No můžu Váš názor podepsat. Tohle přesně mi leží poslední dobou v hlavě. Dovedete si představit, že by taková "věda", jejíž reprezentanti ovládají podsatné politické a ekonomické funkce, proti ní něco sami dělali? Bohužel prakticky se ukazuje, že stojí na špatných základech. Doporučuji si poslechnout tento pořad známého kritika ekonomů a ekonomické vědy Františka Koukolíka. Včetně zdůvodnění.

    http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player.html?id=00855745&br=64&s=

    Tam to je krásně shrnuto. Ekonomie vytváří teorie které možná jsou matematicky správné, ale základy na kterých staví jsou nesprávné. Namátkou 3 zjevné oblasti, ve kterých je ekonomie zcela mimo.

    1. člověk se rozhoduje racionálně (blbost)
    2. člověk je vnímán jako jednotlivec (další blbost, člověk je naopak schopen vysokého stupně kooperace s jinými lidmi, což ekonomie ignoruje)
    3. ekonomoie vůbec nezohledňuje, že svět se globalizuje - teorie původně vyvinuté jako lokální (neviditelná ruka trhu apod.) je snaha aplikovat globálně (to je buď neskutečná naiivita nebo zlá vůle)

    Pokud by Vás zajímaly další pořady Františka Koukolíka - lecos vám to totiž objasní o tom, jak lidé ve skutečnosti uvažují, doporučuji zde:

    http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=2628&p_pattern=koukol%EDkem&p_gt=1

    Je to sice kapku delší, ale stojí to za to. Upozorňuji ale, že pak už nebudete po světě chodit bezstarostně :(

    Přesně jste se trefil jak s tou predikcí - ekonomie toho není schopná, a jako taková, k čemu tedy je? Aby popisovala zjednodušujícími vzorci minulost?? Stejně tak diskuse s ekonomy, přesně jak píšete. V médiích dostávají prostor lidé jako Tomáš Sedláček, který říká "snižujme spotřebu". Média ho milují. Bože, a to je odborník? Vždyť je evidentní, že takový systém bez spotřeby zkolabuje!

    Ekonomie není žádná věda, z vědy tam je možná trochu statistiky. Pak je tu pár grafů ve kterých se hledají průsečíky. A to je celé. Já mám jako první školu informatiku a ekonomka mi přišla až primitivní (v podstatě taková nadstavba nad střední školou na 1 rok). Vy s kybernetikou byste to měl za víkend. Ale nečekejte od lidí, kteří na to vsadili, že řeknou "ano, 5 let v prachu a neumím nic".

    Otázky které bychom si měli položit:

    1. Proč dáváme v médiích prostor JEN lidem z firem, které krizi způsobily, a na systému profitují (banky a jejich ekonomové)? Proč se tam neříká pravda, nestaví se před nás otázky zda vůbec má smysl dávat bankám nějaké injekce? Namísto toho se jen řeší kolik komu, běžná obchodní manipulace podsunutí realita, která ale nenastala.

    2. Proč banky nejsou veřejně prohlášany banky zločineckými organizacemi? Vždyť to co nás stály je v ČR, to je zkrátka neuvěřitelné, vždyť je úplně absurdní že se to vůbec neřeší. O tolik peněz jako banky nás všechny neokradl nikdo nikdy nikoho. Odpovědnost manažera banky? Výsměch. V praxi = zlatý padák + jdu vyžírat jinam.

    3. Proč se ekonomie vystavuje na odiv jako "věda"? Vždyť jak říkáte, neumí nic přesně popsat, měřit ani predikovat. (sledujte ty reakce na tento výrok ;)

    4. Proč i přesto, co banky nakradly na všech lidech, dosud neexistuje náznak diskuse o smyslu existence bankovního a monetárního systému. Proč se bere jako axiom, jako modla která je tu po věky věků, amen? Vždyť tu je cca 100 let, v této podobě 40 let!

    Je to k vzteku nebo k pláči?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).