Hlavní navigace

Ekonomická strategie České republiky - jak financovat český národní dluh

22. 9. 2009 15:27 (aktualizováno) Honza Makovička

Už nějaký ten pátek se zaobírám kritikou bankovního systému a bank. Tvrdím, že je poněkud nemravné brát si úrok za to, že (soukromá) banka řekne: „tam kde byl do teď jen vzduch, tam jsou od teď peníze“. Protože přesně to je to, co soukromé banky dělají. A netýká se to jen komerčních bank a multiplikované expanze depozit. Soukromé centrální banky FED a BoE (Bank of England), které jsou vlastněny a řízeny kartely soukromých bank, získaly z neznámých důvodů možnost za úrok „vydávat“ státní peníze. Vydávat = označovat nic za peníze, to je třeba si uvědomit.

Už samo slovo bankovní „půjčka“ je podvod. Laiky svádí k úvaze, že banka jim půjčuje něco. co má, analogicky, jako si vypůjčíte např. od kamaráda nebo od člena rodiny. Tak tomu ovšem není. Banka (v našem systému tzv. „frakčního“ bankovnictví) peníze v tento okamžik „vymýšlí“, je to cesta jakou vznikají nové peníze, je to důvod proč existuje inflace (proč?). Kdyby to tak nebylo, tak žádné nové peníze nevznikají – v současnosti 95% či více procent světového kapitálu vzniklo touto cestou.

Důsledky tohoto systému a faktu, že je v soukromých rukách, jsou fatální. Soukromě vlastněná centrální banka nemá žádný problém „rozpumpovat“ ekonomiku (snížení úrokových sazeb pro začátek), pak kapitál rychle stáhnout (např. vytvořením krize na způsob pádu Lehman Brothers, mimochodem jediná větší banka která na krizi doplatila), a přivlastnit si majetky/statky, za které jejich majitelé nejsou schopni splácet dluhy, které si vzali když do nich investovali. Mimochdem pokud jde o dopad krize na banky, zkuste se podívat na pozoruhodný osud banky Bearn Sterns, kdo, za jakých podmínek, a jakých státních garancí ji koupil. Ale zpět k bankovnímu systému.

Je pozoruhodné, jak je tato zjevná skutečnost nikým nediskutována, jak řešíme jako krysy v bubínku jen to, jak v něm co nejlépe běhat, ale nezaobíráme se tím, jak se zbavit vězení – bubínku, které určuje způsob kterým žijeme. Pro banky je typické, že ač se v nich váže nejvíce světového kapitálu, nevytváří sami žádnou skutečnou hodnotu – peníze mají statky v ekonomice jen popisovat. Proč to neslýšíme od nikoho z „mediálních“ ekonomických odborníků, plácalů typu Sedláčka nebo členů NERV (slovy Václava Bělohradského „mystiků volných trhů“)?

Pro zajímavost přikládám výroky některých zajímavých osobností o bankách a bankovním systému.

Henry Ford: It is well enough that people of the nation do not understand our banking and money system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.

Abraham Lincoln: Vláda by měla vytvářet, tisknout a dávat do oběhu veškerou hotovost a (bankovní) kredit, který potřebuje k uspokojení svých výdajů a kupní síly spotřebitelů. Privilegium vytvářet a vydávat peníze není nejvyšší výsada vlády, ale její největší tvůrčí příležitost. Osvojením si těchto principů budou daňoví poplatníci ušetřeni nezměrných obnosů z úroků. Peníze tak přestanou být pánem a stanou se sluhou lidství. 

Thomas Jefferson: I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around the banks will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.

Thomas Jefferson: The modern theory of the perpetuation of debt has drenched the earth with blood, and crushed its inhabitants under burdens ever accumulating.

Woodrow Wilson (prezident který podepsal zákon o vzniku soukromé centrální banky FED v roce 1913): I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of  credit is concentrated. The growt of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most  completely controlled and dominated Governments in the civilized world no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men.

A jak v takovém systému naložit s dluhem?

Je to vysoce populární téma. Všichni mluví o dluhu a jak jej musíme snižovat. Je bezpochyby příznačné, že nikdo z politiků nevykazuje schopnost uvažování na úrovni střední školy, která stačí k tomu, abychom vyvodili jediný možný závěr. Pokud v našem systému nový kapitál vzniká jako dluh, pak dluh=objem kapitálu. Pokud není dluh, není žádný kapitál v oběhu. Proč tedy tolik snahy o splácení dluhů, které jaksi fyzikálně není možné? Je možné ho pouze externalizovat, nebo přesněji přivádět do země kapitál, který vzniká jinde, a vložit ho jako vstup systému…

Strategie pro Českou republiku – jak financovat český národní dluh.

Pokud není v našich silách v dohledné době změnit systém – a to se pokroky globalizace, s centralizací kompetencí vlád mimo národní úrovně stává čím dá obtížnější – měli bychom se zaobírat tím, jak z takového systému v rámci legálních mezí nejlépe profitovat. Pro ČR z toho vyplývá následující strategie.

Základní premisa je, že není možné vytvořit nedeficitní rozpočet pouze na základě příjmů z ČR. Ze systému odtéká spousta peněz do zahraničí prostřednictvím zahraničních korporací (mj. všechny banky). Druhým předpokladem je připuštění si deficitiního jádra rozpočtu, který bude vyrovnáván až dodatečným příjmem z vnějších zdrojů (řeknme něco na způsob kolonizace Asie Anglií v minulých pár set letech, ale humáněji – moderním způsobem loupeží – soukromým frakčním bankovnictvím).

A jaké jsou hlavní body strategie.

1. Vytvoření komerční banky vlastněné českým státem (na způsob ČEZ), případně 100% investice do některé existující soukromé banky.

2. Učinit z této banky exkluzivního poskytovatele úvěru pro Českou republiku, a to bezúročně. Komerční banky mohou peníze prostě vymýšlet, nemusí je vůbec mít (s výjimkou pár procent PMR), takže lze touto cestou velmi elegantně obejít nutnost platit úroky soukromým bankám, jako to dělá český stát dnes. Přitom je platí za něco (označování ničeho za peníze), co by bez problémů zvládl sám.

3. Expanze této banky do globálního prostoru – s cílem odvádět ze světových zemí kapitál, který může být použit v ČR. Můžete si to představit tak, že do ČR přijde KBC a koupí ČSOB, SG a koupí KB apod. Jenže naopak. V uvedených příkladech tyto banky odvádí kapitál z ČR, v našem případě by ho naše česká banka odváděla ze zemí působnosti do ČR.

Náklady takové strategie? Srovnatelné s akcemi typu Gripeny nebo stavba dálnic za 1 rok. Desítky až stovky miliard. Na založení banky potřebujete půl miliardy Kč.

Výnosy takové strategie? Takový dostatek kapitálu přivedeného do ČR, který zvládne bez problémů financovat všechny mandatorní výdaje, žádné dluhové fungování.

Zdá se vám tato strategie nereálná? Proč? Zdá se vám kořistnická? Pak uvažte, že to je přesně to, co dělají zahraniční korporace v ČR. Slepě se stavíme do role prostých zaměstnanců. Důležité je to, že (a u bank je to extra vidět) zahraniční vlastníci nepřináší žádné know-how/hodnoty/techno­logie. Je to v podstatě novodobá forma kolonizace. Kdy někoho z našich politiků napadne, že by mohl řešit naše problémy způsobem, který globální korporace používají proti nám? Proberte se ze zabednění, do kterého vás uvrhávají média, a začněte používat vlastní mozek. Udělejte si analýzu situace, porovnejte mediální realitu s fakty. Udělejte si vlastní názor.

Money Masters aneb poviná četba pro nevěřící

Pro ty, kteří snad mají o našem (globálním) finančním systému iluze, pro ty kdo nevěří že je ovládán partou gaunerů, pro ty, kdo neví že FED a BoE jsou soukromé banky, velmi doporučuji shlédnutí 4 hodinového dokumentu Money Masters (první a druhý díl). Vznikl dávno před krizí, ta je v něm v podstatě skvěle předpovězena, a dozvíte se spoustu dalších věcí o našem skvělém finančním systému.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).