Hlavní navigace

Názor ke článku Ekonomická strategie České republiky - jak financovat český národní dluh od JJ - @30 - Pořád trochu obcházíte otázku vydávání a...

  • 24. 9. 2009 8:47

    JJ (neregistrovaný)

    @30 - Pořád trochu obcházíte otázku vydávání a krytí peněz. Pokud by je vydávala ta Vaše státní banka a nebyly by kryté, mohl byste státním příkazem (libovolný bankéř je na to krátký!) nařídit, aby tyto byly akceptovány a na území státu byste to mohl i vymáhat. Předpokládám, že byste se pak snažil udržovat v oběhu tolik peněz, kolik je v něm zboží - jenže i když zakážete částečné reservy a multiplikaci měny bankami, stále budete v posici oné zmíněné plánovací komise, která musí pochopit současný a předpokládaný stav ekonomiky. A to je IMHO vyloučeno (dokonce i v prostředí, kde stát většinu té ekonomiky přímo ovládá).

    Jak byste si ale představoval tu investici v zahraničí? Zahraniční firmě a zahraničnímu spotřebiteli nemůžete použití svých papírků nařídit (v praxi mu naopak jeho stát bude nařizovat použití těch jeho). Budete tedy muset získat zahraniční měnu. Ale jak?! Napadají mne pouze řešení veskrze komunistická, ale nepředpokládám, že chcete znovu zavést limity na nákup, povinný prodej deviz, Tuzexy apod.

    Také si přiznám, že nechápu, co Vám tak strašně vadí na tom "odlévání kapitálu" (ve skutečnosti zisku po zdanění). Je-li zahraniční firma schopna uspokojit požadavky a přání českých klientů lépe, než firma domácí, proč byste jí chtěl upírat zisk, resp. to jako stát chtěl řešit hojením se na jiných státech? Bude-li česká firma schopna nabídnout lepší služby či zboží, dají zákazníci přednost jí, a třeba nejen ti v ČR. Když české firmy vozí zisk ze zahraničí, tak Vám to nevadí?

    S tím exkursem do historie opatrně - půjčování na úrok nebýval "zločit", ale "hřích", zakázaný církevními autoritami, světské právo se o tom většinou cudně nezmiňovalo. V podstatě celou dobu platnosti tohoto zákazu se ale vesele půjčovalo od Židů, nebo se ten zákaz obcházel podobně, jako se dnes obchází v islámském bankovnictví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).