Hlavní navigace

Názor ke článku Ekonomická strategie České republiky - jak financovat český národní dluh od JJ - Money Masters i pár dalších podobných dokumentů (či...

  • 21. 9. 2009 15:53

    JJ (neregistrovaný)

    Money Masters i pár dalších podobných dokumentů (či "dokumentů") jsem viděl, ale přijde mi to jako vcelku šikovná propaganda k odlákání pozornosti od skutečných viníků a usměrnění "hněvu lidu" směrem k těm zlým bankéřům. Ono je to i logické - bankéře může "lid" nenávidět, ale nic s nimi neudělá. Skutečné viníky, tedy představitele státu, může ve volbách odstavit od koryta a od kormidla, jakkoli je úplné odstavení v praxi nepříliš pravděpodobné. Tohle je také IMHO zásadní důvod toho, že centrální banky se často zřizují jako takové rádobynezávislé instituce, oddělené od klasického státního aparátu.

    President nejmenuje pouze chairmana, ale všechny členy boardu (a Kongres je musí potvrdit, což není automatické, dohledejte si historii jmenování). A jakýkoli člen boardu může být v určitých případech presidentem odvolán. Kromě toho Fed se ve svých rozhodnutích musí řídit zákony, které schvaluje Kongres. Takže je mi líto, ale představa zlého superbohatého kapitalisty, co tahá za provázky, je dost scestná.

    Problémem je opravdu ten monopol - když si já vymyslím, že od zítřka jsou zákonným platidlem třeba škebličky nebo prasečí ocásky a všechny transakce musí probíhat pomocí těchto "platidel", můžete se mi vysmát a poslat mne k šípku. Budu-li ovšem ovládat území, kde se nacházíte a budu mít moc poslat Vás za nepoužívání škebliček či ocásků do lochu a sebrat Vám majetek, ještě rád se podřídíte.

    Bereme-li jako daný fakt existenci státu, pak zcela svobodné bankovnictví asi není možné, protože měny, které bude stát akceptovat k placení daní budou mít určité privilegovaný status. Jak hodně privilegovaný, to bude záviset na tom, kolik % HDP proteče státní kasou - je možné, že při velmi malém podílu státních výdajů by tento problém nebyl nijak závratně velký. Reálně implementovatelný by snad mohl být systém komoditou plně kryté státní měny, který by ale nekladl překážky vzniku konkurenčních měn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).