Hlavní navigace

Co přinese sociální vrstva Google+ ?

4. 7. 2011 21:37 (aktualizováno) Vit Konarik

Proč vrstva a ne síť? Protože G+ není sociální sítí, jak jí doposud známe v podobě Facebook, Orkut, Myspace, LinkedIn apod.. Jedná se ve své podstatě o službu, přídavek, to + nad stávajícími a již fungujícími službami (Gmail, Gdocs, News, Reader atd…) Proto je nutné se především dívat, jaké nové funkce G+ přinese do stávajících služeb.

Jednou z hlavních novinek je „redesign“ hlavního ovládací rozhraní (menu) google služeb. Tato úprava se dotkla všech uživatelů. Ačkoliv některé tuzemské články tvrdí něco jiného, dotkla se i uživatelů Google Apps. Po přihlášení na můj GApps email (nyní již přes gmail rozhraní), vypadá rozhraní stejně včetně nové lišty.

Další z novinek, která bude hrát důležitou roli i ve firemní sféře, je možnost videohovoru zdarma a to i hromadných (něco podobného má pouze Skype za poplatek). Přidáme-li k této funkcionalitě informaci o počtu aktivací zařízení se systémem android za den (500 000), tak dostaneme jasný obraz, kam pánové z Googleplexu směřují. Microsoftu to muselo udělat „radost“, vzhledem k nedávnému nákupu firmy Skype.

Tyto a další projení v rámci služby Google+, již dnes zajišťují velmi slušnou uživatelskou základnu. Osobně nesdílím obavy z toho, že „boom“ kolem „pluska“ ustane a služba upadne v zapomnění, jako její předchůdci. Vzhledem k její integraci do všemožných služeb to není možné. Můj názor je, že předchozí služby se sociálními prvky byly testem bariér koncových uživatelů.

Nechme se překvapit, jaká další nová plus nám tato síť přinese do stávajících služeb. 

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).