Hlavní navigace

Vysvětlím vám, jak pochopit spam

18. 11. 2006 14:58 František Fuka

Při snaze o obcházení antispamových filtrů jsou tvůrci spamu nuceni uchylovat se ke stále bizarnějším a bizarnějším způsobům, jak pointu své zprávy „zakódovat“ tak, aby prošla filtrem, ale aby ji pochopil adresát.

Myslím, že předvčerejším spamem byla překročena nějaká pomyslná hranice, za kterou už to všechno přestává mít smysl.

Představte si, že vám přijde toto:

spam 1

Z toho pochopitelně nic nepřečtete. Pokud jste oldskool a pamatujete ASCII art, možná vás napadne, že při použití neproporcionálního fontu by z toho mohlo něco vylézt. A taky že ano:

spam 2

Takže nám vylezlo „TORA.OB“. Co teď s tím? Doména tohoto jména neexistuje. Když se snažíte chvíli googlovat, tak zjistíte, že jde o burzovní kód společnosti Tora Technologies. Smysl spamu je tudíž jasný: Máte nakoupit akcie Tora Technologies!

Připadá vám takovýto spam jako obrovská blbost? Mně ano (i když beru v úvahu, že leckterý poštovní klient ten nápis zobrazí správně neproporcionálním fontem hned napoprvé). Ovšem zřejmě se pletu. Proč by jinak předevšírem stoupl kurs této naprosto obskurní společnosti z 0,7 na 1,2? Obávám se, že to je velmi smutný důkaz toho, že spamování plní svůj účel a že se ho hned tak nezbavíme…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).