Hlavní navigace

Turbína místo baterky?!

20. 9. 2006 0:26 František Fuka

Fyzika nikdy nebylo moje silná stránka. Koneckonců, jaký koliv hardware nikdy nebyl moje silná stránka a rozdíl mezi napětím a proudem chápu jen velmi matně. Proto nejsem schopen posoudit reálnost následujícího. Připadá mi to tak bizarní, že by to mohl být apríl. Nicméně, jak jsem koupil, tak prodávám:

Podle výše linkovaného článku přišli vědci z MIT na způsob, jak nahradit tradiční baterie. Místo tradičních článků, které dodávají energii díky chemické reakci, navrhují miniaturní turbiny! V placatém pouzdru o velikosti mince se kromě turbiny skrývá i kompresor, spalovací komora a vše další potřebné. A z věty „vydrží 10× déle než srovnatelná baterie“ si vyvozuji, že v tom pouzdru je i zásoba paliva, která se nedoplňuje (a po „vybití“ se to zřejmě celé vyhodí).

Selský rozum mi také říká, že to celé bude muset mít nějaký vypínač, aby se turbína spouštěla jenom když ji potřebuji, ale to už jsou detaily. Nejdříve se těm chytrákům musí podařit smontovat jednotlivé (již funkční) minisoučástky do jednoho prototypu a zařídit masovou výrobu za rozumnou cenu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).