Hlavní navigace

Tak mám laptop a na něm Windows XP

21. 3. 2006 2:32 (aktualizováno) František Fuka

Jak jsem psal minule, rozhodl jsem se koupit si nový laptop. A dneska jsem to udělal. Prostudoval jsem na internetu zkušenosti jiných uživatelů Linuxu a rozhodl se pro tento kousek. Téměř bizarní je skutečnost, že jsem na něj Ubuntu Linux nainstaloval skutečně bleskově (do nevyužitého 40GB partitionu) a že všechno funguje: 3D akcelerace, zvuk, WiFi, touchpad, DVD mechanika, dokonce i speciální acerovská tlačítka a sleep mode – to vše samo od sebe, aniž bych něco musel dokonfigurovávat nebo dokonce kompilovat.

Kupodivu, problém mám s „nativním“ systémem. I když je na počítači nálepka „Designed for Windows XP“, jsou Windows neuvěřitelně dýchavičná. Spuštění jakéhokoliv programu (například sound mixeru!) v nich trvá 15 nebo více sekund a přehrávat DVD je prakticky nemožné.

Podotýkám, že jde o defaultní instalaci Windows, kterou jsem nechal proběhnou přesně jak měla, pak jsem nechal stáhnout a aplikovat updaty a navíc jsem nainstaloval pouze Firefox. DVD se snažím přehrávat MediaPlayerem nebo PowerDVD, kteréžto oba programy jsem měl defaultně na ploše a nejsou kradené. A přehrávám originální evropský nepřepalovaný DVD disk. A smůla. Zvuk i obraz se strašlivě trhají a neustále při přehrávání bliká kontrolka harddisku.

Mám aktivní firewall a Norton Antivirus, který byl součástí instalace. Kromě Firefoxu a Google Earth jsem nic neinstaloval ani nestahoval. Dokonce jsem ani nesurfoval. Předpokládám tudíž, že zavirovaný počítač nemám. To je 512 MB skutečně tak málo paměti, že Windows XP nejsou schopna provozu? V Linuxu si přitom na tomtéž laptopu přehrávám fullscreen videa, polovina paměti je volná a procesor je vytížen na cca 50 procent. Mám si ty Windows XP smazat a nainstalovat místo nich kvuli Windows aplikacím svá stará Windows 98? Ale to by asi bylo ilegální, že ano…

UPDATE: Takže příčina problémů je vysvětlena zde! Problém byl v tom, že jakýsi program Aceru běží v pozadí a žere 100% výkonu pokud není disk D: naformátován ve FAT (ale nic na něj nezapisuje, protože jsem se na něj díval než jsem ho přeformátoval)! Teď se děsím toho, jestli bude v případě krachu fungovat přeinstalování Windows, jejichž instalační soubory jsou ještě v jiném třígigovém partitionu, spolu s Windows 98 (ano, opravdu!), která provádějí instalaci Windows XP…

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).