Hlavní navigace

Ross Hedvíček: Víc než jen spammer

2. 5. 2006 19:39 (aktualizováno) František Fuka

Především si ujasněme, že píšu o člověku, který se někdy podepisuje jako „Ross“, někdy jako „Rostislav“, někdy jako „Hedvíček“, někdy jako „Hedvicek“. Nevím, jak se jmenuje doopravdy, nevím, jestli se něčím živí, nebo je důchodce, nevím s kým kde kradl salámy a nezajímá mě to.

Rosťu jsem poznal tak, jako většina ostatních: Z nevyžádaných mailů, které přistály v mé e-mailové schránce a obsahovaly zmatené blábolení například o tom, co si autor mailu pomyslel, když poprvé viděl fotku premiéra Paroubka a výzvu ke koupi nějaké knihy. Stejně jako mnozí ostatní jsem se pokoušel odhlásit z jeho mailing listu a stejně jako mnozí ostatní jsem se dozvěděl, že 1) Odhlásit se nemůžu, protože nikde přihlášený nejsem, 2) I kdybych někde přihlášený byl, je to logické, protože jsem se tam osobně přihlásil, 3) I kdybych se tam nepřihlásil, nejde o spam.

Následně jsem na jméno „Ross/Rostislav/Ros­ťa/Rosta Hedvicek/Hedvíček“ narážel v náhodných diskusích, kde se vždy objevil jeho jasně vyřčený názor, že někdo nemá právo psát o komunismu, o žurnalistice, filmu nebo rozbíjení atomu, protože se kamarádil s Bilakem a neměl dost odvahy emigrovat.

Nejsem nijak významně aktivní na české ani jiné Wikipedii. Napsal jsem tam v životě jeden krátký článek o dabingu a opravil tři slova v jiném článku. Neznám naprostou většinu lidí, kteří ji vytvářejí. Přesto jsem se tam občas bavil čtením „diskusí o článcích“, ve kterých někteří lidé nechápali, jak Wikipedie funguje, snažili se ji přetvořit k obrazu svému a když se jim to nepovedlo, obviňovali ostatní z hlouposti, nedospělosti nebo (v případě Hedvíčka) ze sympatií k určitému politickému zřízení za to, že po něm chtějí, aby při psaní českých encyklopedických hesel používal diakritiku.

Ross si založil svůj (již asi desátý) blog i na Lupě a rozepsal se v něm svým tradičním stylem (za první den dva příspěvky – zatím). Některým stačí si jeho výrony přečíst a je jim jasné, že si Ross může podat ruku se Židobolševickou zednářskou lóží a Aštarem Šeranem. Jiní si budou říkat, že ten člověk píše celkem srozumitelně a že by na jeho šprochu mohlo být pravdy trochu.

Těmto nerozhodným bych chtěl potvrdit, že Hedvíček opravdu píše naprosté nesmysly. Stačí věnovat pár sekund fulltextovému vyhledávání a pak několik hodin pročítání diskusí, a je velmi jasně patrné, že přispivatelé české Wikipedie mají s Hedvíček nadpozemskou trpělivost a neuvěřitelně slušně se mu pokoušejí podvacáté vysvětlit, že on je tím, kdo je mimo, a že bude muset buď pochopit, jak Wikipedie funguje, nebo si jít dělat vlastní encyklopedii jinam. Marně. Obdivuji lidi, kteří se po mnoha měsících urážek a blábolů snaží vypořádat s obtížným hmyzem takto neuvěřitelně slušně a férově. Ale ze všech už jsou Bilakovi nohsledi a Ross dál píše na českou Wikipedii bez diakritiky…

V tomto mém postu vůbec nejde o to, jak dobrá je česká Wikipedie a jestli je Ross Hedvíček nebo kdokoliv jiný komunista. Tento post se pouze snaží upozornit na to, že v dnešní době blogů a bloggerů je pro náhodného čtenáře velmi těžké poznat, jestli se něčí post aspoň vzdáleně zakládá na pravdě, nebo je to hedvíčkovina.

P.S: Pokud bude chtít spammer, lhář, odsouzený zločinec a člen Svazarmu Ross Hedvíček tvrdit, že jsem komunista, tak mám svědky na to, že jsem na rozdíl od něj dostal 17. listopadu 1989 namláceno na Národní třídě. A neměl jsem přitom obušek a helmu.

Update: Všimněte si, že ve své reakci pod článkem (kde mi začal tykat, aniž bychom se znali), Hedvíček schvaluje brutální zásah proti demonstrantům na Národní třídě v roce 1989. Tím konečně odhalil své pravé barvy a nemůže od nynějška říct ani popel, pokud bude označován za komouše Hedvíčka.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).