Hlavní navigace

Názor ke článku Programátorská dieta - pokračování od J. - Jojo efekt není o tom, že když přestanu...

  • 23. 8. 2006 15:22

    J. (neregistrovaný)

    Jojo efekt není o tom, že když přestanu držet dietu chybně a pak po čase začnu zase jíst, tak zase přiberu.
    Jojo efekt je o tom, že když držím dietu chybně a pak po čase začnu zase jíst JAKO PŘED DIETOU, tak přiberu VÍC, NEŽ PŘEDTÍM.
    Příklad: před dietou se stravuji mnoho let způsobem X. Vážím Y. Držím pár měsíců chybně dietu. Pak se začnu zase stravovat způsobem X. Čekám, že budu časem zase vážit Y. Ale ouha, velmi brzy vážím třeba Y + 3 kg.
    Údajně je to proto, že tělo si na období bídy pamatuje a po příchudu období hojnosti (i když toto období není o nic hojnější, něž bylo třeba po desítky let před zahájením diety) nabere pro jistotu víc. A taky nabere především TUKY, zatímco při té dietě spálilo také dost svalů.
    Takhle se dá opakovanými nevhodnými dietami postupně přibrat spoustu kilo, i když po ukončení těch diet VŮBEC NEJÍTE VÍC, NEŽ PŘED JEJICH ZAHÁJENÍM.

    Ale jinak OK, 9 kg je slušné, a když má člověk pevnou vůli a vůbec dobrý profil osobnosti, dá se s klidem zhubnout a pak to udržet i pomocí diet, které lékaři označují za nevhodné. Oni je tak totiž označůjí proto, že ze statistického hlediska vedou u jejich pacientů ke zhoršení. Výjimky ale potvrzují pravidlo.

    Takže třeba se vám dlouhodobě povede udržet si tímto způsobem dobrou váhu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).