Hlavní navigace

Názor ke článku Potvrzeno: Java bude Open Source! od Miloslav Ponkrác - [37] Já bych to shrnul takto. C++ se...

  • 14. 11. 2006 21:22

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [37] Já bych to shrnul takto. C++ se používalo a používá a používat bude pro jeho efektivitu. Dříve byly počítači slabší a Java prostě nemohla stačit. Proto dnes spousta jiných jazyků (nejenom Java) přebírají žezlo po C++ tam, kde prostě C++ nabízí hlavně efektivitu, která se dnes už nežádá. Proto dnes považuji srovnání C++ a Javy za blbost.

    Jsem si naprosto jistý, že ať se stane co se stane, je prostě C/C++ pro své oblasti nenahraditelné a tento jazyk přežije velmi dlouho. Javu můžete nahradit, ale Céčko je ve své oblasti v nasazením kde jsou jeho vlastnosti potřeba prakticky bez náhrady. Třeba takový C# je rovnocenným jazykem vůči Javě a toto je srovnatelné. I když Java, nebo C# zanikne, bude C/C++ existovat dál. C/C++ je totiž soběstačné a neexistuje jazyk (ani Java, ani C#), který by v sobě neměl značnou část kódů z C/C++. Zatímco Sun i javisté proti C/C++ bojují, Microsoft to pochopil a postavil C++ a C# na roveň, protože se doplňují. Ani Java nebude existovat bez C/C++, protože je v něm ze značné části napsaná. Prostě i když C/C++ ustoupí, má budoucnost naprosto jistou a zaručenou a to dokonce více, než Java. Javu nahradíte, bez stopy C/C++ prostě neexistuje v sw prakticky nic. Prostě silnou stránkou C/C++ je jeho univerzalita, kterou žádný jiný mainstreamový jazyk (s výjimkou assembleru) nedosahuje. Tato univerzalita spolu s efektivností je nenahraditelná. Prostě mě fakt přijde docela hloupé srovnávat C/C++ s Javou.

    Nejsem zastáncem C++ za každou cenu a určitě je hloupé v něm psát určité druhy projektů, i když to v zásadě je, což je důsledkem obrovské univerzality tohoto jazyka, kterou převyšuje i Javu a většinu jiných jazyků. Nechť se prostě pro každý účel používá vhodná technologie, ale určení je jiné.

    "Vetsim projektem jsem opet myslel nejakou okynkovou aplikaci, ktera bude obsahovat neco vic nez frontend ke knihovne... V jinych oblastech (drivery, web, ruzne skripty) je volba vetsinou jednodussi, protoze se vi, kde to pobezi, co se od toho ceka atd. Rekneme, ze tam bude >100 trid, >10k radku, jestli to chcete takto. V takovem pripade uz bych se bal pouzivat neco, kde mi prekladac nezaruci typy (nebo se o to aspon nebude snazit :-) ). Ja jsem clovek omylny a spousta ostatnich take..."

    Aha, takže vlastně myslíte docela malý projekt. Pokud bych opravdu chtěl záruku bezchybnosti, nepoužiju ani Javu, ani C++, ale Adu. To je podle mě záruka bezchybnosti. Jinak bych se dynamicky typovaných jazyků nebál, protože prostě statická typová konstola není a nikdy nebude záruka bezchybnosti. V dynamicky typovaných jazycích existují mnohem větší projekty, než uvádíte a problém s tím není.

    "Abych trochu podporil sve domnenky - dival jsem se ted na freshmeat, mezi java projekty je pomerne dost aplikaci, ktere jsou ciste v jave, u pythonu jsem nenarazil na zadnou, vetsinou jde o kombinaci c a python. Z toho mi pripada, ze v teto oblasti je skutecne rozhodovani mezi c/c++, java, pripadne c# - vse staticky typovane jazyky. Proto si myslim, ze k sobe maji bliz nez nektere dynamicke s vm."

    Já to podpořím jinak. Na svém počítači mám cca 10 programů, které aktivně používám, a která jsou programovány alespoň částečně v Pythonu. Donedávna jsem to nepoznal, protože se chovají přirozeně jako nativní aplikace. Javovské aplikace jsem se snažil používat tři, všechny jsem vyhodil buď pro jejich pomalost, nebo chyby. Navíc jsem okamžitě poznal, že je to Java, protože se prostěly chovaly a vypadaly jinak, než nativní aplikace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).