Hlavní navigace

Názor ke článku Potvrzeno: Java bude Open Source! od Miloslav Ponkrác - [29] oboje je to mainstream a hodne aplikaci...

  • 14. 11. 2006 17:42

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [29] oboje je to mainstream a hodne aplikaci se da stejne dobre napsat v obojim. To ze rozsirenost sebou nese mnoho vyhod je jasne.

    řekl bych, že prostě oboje je mainstream, protože to může existovat vedle sebe právě pro různá určení. čistě teoreticky v C++ se dá napsat všechno co v javě, ale je to rozumné to takto dělat? naproti tomu v javě nenapíšete všechno to co v C++, když budeme mluvit o detailech. ale o to nejde. vždy použiji prostředek, který je VHODNÝ pro dané cíle, a C++ a Java nejsou se shodným určením, prostě nejsou, nezlobte se na mě. Síla každého z nich je jinde a nedají se jeden nahradit druhým.

    C++ je mainstream, protože se prosadil jako efektivní jazyk pro systémové programování a všude tak, kde je potřeba efektivita

    java je mainstream, protože se prosadil v enterprise oblasti

    prostě nedá se to srovnávat ani náhodu, jsou to dva různé jazyky určení na něco jiného a jejich síla je v něčem jiném

    "Chcete porovnavat javu s ruby apod. protoze je pod tim VM a gc, ale to je skoro detail treba proti typovani. Jen malokdo zvoli na vetsi projekt jazyk, ktery je dynamicky typovany, takze nakonec ma java trochu jine urceni nez ty jazyky ktere zminujete."

    Co to je větší projekt? Definujte ho spolu s oblastí o které chcete mluvit. Dokud nemluvíme konkrétně, nelze se bavit. Takže zbytek Vašich argumentů je prostě na vodě. Nevidím obecně problém v tom použít pro větší projekt dynamicky typovaný jazyk, ale protože jste mluvil dost virtuálně nemohu dál argumentovat.

    Jinak neexistují pouze větší projekty, dokonce bych řekl, že jich je silná menšina.

    "Ostatne, krome pythonu se ty jazyky temer nepouzivaji, takze tezko rict, na co jsou vlastne urceny."

    a) byly doby, kdy šlo takto šmahem odvrhnout i javu

    b) používá se hodně jazyků, akorát se to tolik neproklamuje a nejsou tak veřejností vidět

    "Na javu nebo c# hodne lidi prechazi proto, ze je nebavi porad dokola saskovat s pointerama ukazujicima kamsi atd., takze mi pripada, ze java asi bude mit podobne urceni jako c++ (aspon na aplikacni urovni, ne kazdy pise drivery a casti OS), mnohem podobnejsi nez ma treba ruby..."

    Pak si těch hodně lidí ale musí přiznat, že je problém v nich, ne v C++. Na každou práci je potřeba zvolit vhodný prostředek, a to někdy může být C++, někdy třeba Ruby, někdy PHP, někdy Javu, někdy Smalltalk, nměkdy Ada, atd.. Naprosto nesouhlasím, že Java má podobné určení jako C++, to je prostě lež. Proto nesouhlasím s tím, že se srovnává C++ s Javou, to je prostě jen marketinková blbost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).