Hlavní navigace

Nahackovaná garáž

8. 8. 2006 18:58 František Fuka

V New Jersey se v nedávných dnech odehrála aférka, podle které bude jistě za nějakou dobu natočena epizodka nějakého geekovsky-kriminálního seriálu.

Garáže na Garden Street v Hobokenu jsou výkřikem moderní techniky. Auta jsou v nich automaticky přemísťována „magickými“ výtahy a jejich softwarový systém se „naučí“ kdy kdo přijíždí a odjíždí a podle toho posléze automaticky připraví jeho auto tak, aby bylo při ruce v čas odjezdu.

Město Hoboken se ale dostalo do sporu s firmou Robotic Parking, která parkoviště provozovala, což vyvrcholilo tím, že její zaměstnanci byli policií eskortováni z budovy. Předtím ovšem stihli patřičně upravit software, takže garáže přestaly fungovat a stovky aut z nich prostě nemohly ven (neexistoval způsob, jak celé to monstrum řídit manuálně).

Město si zavolalo experty, kteří se v softwaru začali hrabat, načež firba Robotic Parking podala žalobu za používání softwaru bez platné licence.

Celá tato historka je jistě zábavná pro většinu čtenářů, kteří v onom komplexu nikdy neparkovali. Ale poukazuje na to, jak ošemetné je v dnešní době uzavírání smluv. Může nějakého úředníka magistrátu napadnout, že když uzavírá s někým smlouvu o provozování garáží, měl by věnovat zvláštní pozornost tomu, komu patří software, který ty garáže ovládá, a komu bude patřit po ukončení smluvního vztahu?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).