Hlavní navigace

I Don't Seek You

3. 9. 2006 15:47 (aktualizováno) František Fuka

Předevčírem jsem své (počítačově víceméně negramotné) sestře pomohl úspěšně nainstalovat onen eluzivní neomezený vysokorychlostní Internet za 230 Kč měsíčně.

Jana CZFree

Přitom jsem jí nainstaloval také ICQ (přesněji řečeno GAIM), aby mohla komunikovat se svou kamarádkou a se mnou. Následně jsem doma zjistil, že si sestru nemůžu ve svém GAIMu přidat do ICQ kontaktů. Tedy, přidat jsem si ji mohl, ale jakmile jsem se odpojil a znovu připojil, nebyla tam.

ICQ kontakty jsou uchovávány na serveru AOL (kterému ICQ patří) a pokud dochází k podobným podivnostem, doporučuje se připojit na ICQ oficiálním klientem a udělat si tam pořádek. Tudíž jsem se zaťatými zuby nainstaloval na windowsovský partition svého laptopu oficiální ICQ 5.1 a připojil se. Nejenže mi asi 50 kontaktů náhle chybělo a objevily se mi skupiny, o kterých jsem dosud neměl tušení, ale sestru jsem si i nadále do kontaktů přidat nemohl.

Po krátkém googlení jsem zjistil, že ICQ má jakýsi limit pro maximální počet uživatelů v jedné skupině, přičemž jeho přesná hodnota není známa. Ve svých ICQ kontaktech mám něco pod 300 lidí (všechny v jedné základní skupině), přičemž u většiny z nich vím o koho jde a mám je tam vědomě. Problém je v tom, že teď nevím co s nimi.

I kdybych si chtěl založit více skupin a kontakty do nich nějak náhodně rozstrkal (což mi rozhodně nepřipadá jako optimální řešení), nejde to. Pokud ze své megaskupiny někoho přesunu do nově založené prázdné skupiny, po restartování ICQ je opět tam, kde byl předtím, případně úplně zmizí, což je větší problém, než by se zdálo, protože si ho pak musím znovu do kontaktů přidávat a znovu žádat o autorizaci (za předpokladu, že mám vůbec někde napsáné jeho ICQ číslo).

Chápu, že nemohu nadávat AOLu za to, že nějaký cizí klient (GAIM) neumí spolupracovat s jeho serverem. Mohu mu ale nadávat za to, že s jeho serverem neumí spolupracovat jeho vlastní oficiální ICQ klient, byť se data na serveru možná nacházejí v nekorektním stavu díky GAIMu (a jiným neoficiálním klientům, které jsem v posledních letech používal). Ale co teď s tím, když jsou všechna ta data na cizím serveru, v neznámém formátu a já nemůžu nijak zjistit v čem je problém, natož abych ten problém mohl opravit?

Další smutnou skutečností je, že při komunikaci skrz ICQ stále, ani po velké snaze a letech nastavování nejsem schopen správně zprovoznit diakritiku mezi Windows, Macem a Linuxem (bez ohledu na používané klienty), zatímco skrz Jabber/Google Talk funguje správně zcela automaticky a zcela bez problémů.

To vše mě víc a víc ponouká k tomu, abych se na ICQ konečně vykašlal a přešel kompletně na Jabber / GTalk. Pro všechny platformy přece existují zdarma IM klienty, podporující Jabber i ICQ současně (pro Windows např GAIM, Miranda, Psi). Každý si už dnes může snadno založit konto kompatibilní s Jabberem a jet nějakou dobu na obou účtech současně.

Je samozřejmé, že mnozí lidé a organizace nadále zůstanou u ICQ a pokud s nimi budu chtít komunikovat i po kompletním přechodu na Jabber, budu mít problém. Pro spojení s nimi mi pak jako nejlepší řešení přijde server s bránou Jabber ↔ ICQ. Pár už jich existuje a některé začínají být použitelné…

P.S: Výše uvedené berte jako nenápadné upozornění, že pokud jsem vás míval v ICQ kontaktech, je možné, že už vás tam nemám a ani o tom nevím.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).