Hlavní navigace

Google už tam JE!

8. 3. 2006 23:42 (aktualizováno) František Fuka

Před pár dny se Sony Ericsson vytahoval tím, že z jeho nových mobilů s fotoaparátem půjde blogovat na blogspot.com a vyhledávat v Google. Možná se tím trochu vytahoval i Google. Česky o tom psal např. Petr Šnajdr v článku „Google do každého mobilu“.

A já se ptám: Co má být? Google už tam je! Přesněji řečeno, je už teď v mnohem větším počtu mobilů, než o kolika Sony mluví.

Myslím, že je to už více než rok, co jsem si koupil Sony Ericsson K700i. Už mnoho měsíců z něj bloguji, vyhledávám na Googlu, čtu si Google News (ano, dávno předtím, než byly spuštěny „Google News Mobile“) a používám Google Local (pokud jsem v zemi, která v něm je zmapována).

Poslední měsíc mám Nokii 6681 a používám ji k témuž. A radostněji, protože má větší displej.

Nepotřebuji k tomu žádný superspeciální mobil ani speciální software. Stačí mi, pokud můj telefon má připojení k Internetu, umí odesílat e-maily s přílohou a má jednoduchý prohlížeč (stačí mnohem jednodušší, než je Opera Mini). Pouze pro Google Local potřebuji, aby se do mobilu daly stahovat aplikace a měly přístup k Internetu.

Na blogspot.com postuji prostě tak, že pošlu svůj post e-mailem na flickr.com a fotku k němu přiložím. Tam se automaticky přeformátuje a vystaví na blogspot.com. Po Google News a po jakýchkoliv stránkách, kam vedou odkazy z výsledků Google, surfuji snadno ve svém jednoduchém prohlížeči – protože mi je chytrá proxy na Google zjednodušuje tak, aby se mi v mobilu zobrazily.

To všechno funguje mnoho měsíců až roků. Jsou opravdu řadoví uživatelé mobilu (kteří chtějí blogovat, tudíž mají základní internetové znalosti) tak hloupí, že si nedokáží nakonfigurovat posílání fotek e-mailem a přidat si do adresáře mobilu e-mailový kontakt nazvaný „Blogpost“ (případně „00Blogpost“, aby ho měli hned na začátku seznamu)? Jsou líní zmáčknout těch pár kláves a potřebují místo toho mít na mobilu tlačítko se svítícím logem Blogspot.com? A Sony si na tom založí reklamní kampaň?

Revoluce není v tom, že něco takového Sony udělá. Revoluce je v tom, že Google a Flickr něco takového podporují pomocí standardních prostředků jako je e-mail a HTTP.

A to jsem vám ještě neřekl, že si ze svého mobilu dokážu dokonce prohlížet GMail!!!!

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).