Hlavní navigace

Google maps kolaborativní a více mobilní

28. 11. 2007 21:34 František Fuka

Neustále sleduji, co nového Google chystá. Především proto, že bych zoufale potřeboval, aby konečně otevřeli pro veřejnost svůj Wiki systém. Chápu, že většina lidí tak pozorná není a tudíž jim unikají nové funkce, které jsou dle mého názoru dosti revoluční a jiná společnost by je uváděla do provozu s obrovskou fanfárou.

První věc je, že si nyní můžete na maps.google.com vytvářet mapy s vlastními ikonkami a můžete je vytvářet kolaborativně – v týmech. Jen tak na zkoušku jsem vytvořil tuto mapu, do které uživatelé okoun.cz zanesli své ikonky. Takto vytvořenou mapu můžete vložit přímo do jakékoliv rozumné HTML stránky (tedy nikoliv sem do blogu, bohužel). Nově také lze importovat KML a KMZ soubory do Google Maps a slučovat více mapových souborů do jednoho.

Druhá zajímavá „featura“ spočívá v tom, že Google Maps pro mobilní telefony nyní dokáží určit, kde se nacházíte, i když váš mobil nemá GPS – použijí totiž databází GSM vysílačů! Pouze mě mate tvrzení tvůrců, že „přesnost určení místa se zvyšuje s tím, jak často tuto funkci používáte“. Není mi jasné, jak by toto mohlo fungovat…? Moje přesnost je pořád přes 1000 metrů.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).