Hlavní navigace

Názor ke článku ČTK neumí počítat od A - [3] Jen jsem upozornil, že dávat do souvislosti...

  • 9. 9. 2007 17:42

    A (neregistrovaný)

    [3] Jen jsem upozornil, že dávat do souvislosti pokles zubařů s počtem pacientů na zubaře lze jen za předpokladu neměnného počtu pacientů.

    Teoreticky by bylo možné, že počet zubařů klesne o 1/3 a počet pacientů vzroste 5x (a mnozí z nich třeba budou mluvit řečí, které nejspíš většina z nás nebude rozumět).

    Právě proto by bylo chybou i tvrdit, že tvrdím, že bude mít republika o milion méně obyvatel :) Naopak -- tvrdím, že toto nelze jen z prognózy poklesu počtu zubařů odvodit a tvrdit, že 1/2 je správnější než 1/3. (Z logického hlediska to tvrdit nelze:)

    Z tvrzení ČTK i p. Fuky se to odvodit dá -- neboť oba tvrdí současně že zubařů bude o 15 prc méně a pacientů na lékaře o polovinu více. Takže z toho mi vychází, že počet pacientů bude konstantní. Asi mají tedy k dispozici i prognózy o počtu pacientů za 15 let :)

    Jo a je také otázka, jestli pohyb počtu obyvatel dostatečně kopíruje pohyb počtu pacientů zubařů :)

    To byla jen taková logická douška, je mi jasné, že zde místo logiky spíš patří selský rozum, který říká, že ČTK se sekla -- takže jinak je moc fajn že si někdo takovýchto nesrovnalostí ve spravodajství všímá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).