Hlavní navigace

Chcete hrát naše hry? Váš počítač náš.

23. 3. 2006 16:55 František Fuka

Vzhledem k tomu, že od tohoto týdne poprvé v životě vlastním Windows XP, zkusil jsem se trochu porozhlédnout po světě Windowsovských her – určitě se tam najde i něco pro konzolistu. Nemluvě o tom, že jsem si kdysi koupil originálky pár her, se kterými jsem si užil mnoho zábavy: Age of Empires 2, Battlezone, Majesty, Heroes of Might & Magic (už nevím jaký díl), Sim City 3000…

Vzpomínám si, že k některým z těchto originálních her jsem si musel stahovat z Internetu cracky, protože kvůli nějaké kopírovací ochraně nefungovaly v mé staré CD mechanice a ve Windows 98. Sim City jsem si takto musel cracknout sám a je to dodnes jediný crack, který jsem na PC vytvořil. Crack hry, kterou jsem si koupil!

Dnes jsem ale zjistil, že v současnosti je to ještě horší a že instalovat si originální hru je vlastně totéž jako nechat si zavirovat počítač!

Současné komerční PC hry prý používají ochranné systémy, které vám při instalaci hry nainstalují do počítače také speciální drivery, které vám mají zabránit v pořízení ilegální kopie nebo jejím spuštění. Vedlejším efektem je skutečnost, že tyto drivery snižují bezpečnost a stabilitu vašich Windows a v případě systému StarForce dokonce úmyslně rebootují počítač, pokud dojdou k názoru, že děláte něco „podezřelého“!

Upozorňuji, že všechny tyto informace mám z doslechu a z Internetu a pokud je na nich zrnko pravdy, tak je navždycky budu mít pouze z doslechu, protože si hned tak žádnou PC hru nepořídím. Každopádně, informace na Wikipedii vypadají důvěryhodně a tamní diskuze vypadá velmi zajímavě. A strašidelně. Zlaté konzole.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).