Hlavní navigace

Windows 7 RC na netbooku

14. 5. 2009 9:35 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

Release Candidate Windows 7 jsem nenainstaloval na jen tak ledajaký netbook, ale přímo na etalon mobility Asus Eee 901. Ten se vyznačuje především tím, že má SSD disky (4GB rychlejší „C“ a 8GB o něco pomalejší „D“), pouhé 1GB RAM a nemá optickou mechaniku.

Instalace

Dostat Windows 7 na 4GB disk není sice nic jednoduchého, ale skutečně to jde a jede to. A kdyby to jen jelo – ono to jede o třídu lépe než Windows XP! Microsoft tentokrát velmi příjemně překvapil, stejně tak vzdávám hold Asusu, protože co Eee zvládne je skoro neuvěřitelné.

Instalační balík je samozřejmě nutné trochu osekat – ale nejedná se o nic nezbytného – v podstatě nejvíce místa zaberou balíky pro ovládání hlasem a dotykové ovládání, další zhruba giga zabere podpora pro různé asijské jazyky – vše celkem snadno postradatelné. Instalace vyžadovala dva restarty a zabrala odhadem tak 40 minut (instalováno z SD karty). Po instalaci je ještě potřeba pohrát si s nastavením – vypnout swap file a recovery points a je vhodné přesunout některé systémové složky na jiný disk, jinak instalované programy nebo třeba jen updaty rychle „Céčko“ zaplní. Rozumný návod naleznete zde a v dalších threadech na stejném fóru. Pokud to po mě budete opakovat, dobře si vše předem přečtěte, zejména o drobném problému s grafikou v novějších BIOSech.

Hned po instalaci jede všechno důležité (WiFi), dokonce lze grafiku hned přepnout na Aero. Chybí originální ovladač pro správu napájení, takže Eee začne trochu topit, ale ten jde bez problému nainstalovat. Některé ovladače se musí instalovat trochu oklikou (setpu.exe odmítne verzi OS), ale jde to a Windows 7 tomu dokonce vycházejí vstříc, kdy problémový ovladač „otestují“ a nabídnou, za jaký systém se mají pro instalátor vydávat, aby se nainstaloval.

Jaké jsou?

Obrovská změna proti Windows XP je rychlost. Microsoft evidentně konečně oddělil UI, disk a zbytek do velmi samostatných procesů, takže se téměř na nic nečeká – rozhodně se mi nikdy nestalo, že by se začalo postupně vykreslovat okno, zatímco na jeho obsah se muselo čekat tak jako v XP. Stejně tak diskové operace jedou skutečně na pozadí a nijak viditelně neomezují výkon. Aero má oproti Vistám pár nových efektů, ale není to přeplácané a hlavně to nijak nezpomaluje práci. Na nový taskbar jsem si zvykl poměrně rychle, stejně jako na další vychytávky – například vylepšené seskupování ikonek u hodin. Hodně používané budou asi knihovny (libraries) pro podobné typy souborů. Nenutí vás to mít třeba všechny fotky v k tomu určené systémové složce a přesto jsou pohromadě.

Hodně mě překvapilo, že v samotném základu byly „jakési“ kodeky pro XviD, těžko ale říct jaké, protože obraz byl poněkud nekvalitní. Instalace běžného codec packu problém zdárně vyřešila. Nenarazil jsem na žádný problém s instalací jakéhokoliv programu, ale zase musím hned dodat, že netbook nemám primárně na práci, takže jsem instaloval jen ty běžné.

Výdrž (po instalaci SuperHybrid ovladače) vypadá, že bude podobná jako u XP – se zapnutým WiFi to u mne bylo bez problému 5–6 hodin, takže není co řešit. Co je zajímavé, bez ovladače power managementu, kdy jel větráček neustále a Eee na klíně citelně topilo, mi baterka ukazovala pořád nějaké 4 hodiny, což by byl i tak super výsledek.

Problémy?

Zatím jen drobnosti. Externí monitor je trochu problém rozchodit (prý problém novějších BIOSů) – nakonec se mi to po downgrade ovladače na XP verzi podařilo zdárně rozchodit, i když Eee teď zvládá externí monitor s 1900×1200 jen v režimu „pouze externí“, předtím to šlo i jako extend. Extend jede jen s o stupínek nižším rozlišením, ale to je spíš zajímavost než problém. Druhý problém opět souvisí s BIOSem a je dobře dokumentován – po startu systému se vypne LCD a je potřeba počítač uspat a zase probudit, aby naběhla přihlašovací obrazovka. Opět žádný velký problém, protože zaprvé uspat/probudit je otázka 5–10 vteřin a Eee stejně běžně jen uspávám. Jinak vše funguje jak má, nenarazil jsem na žádné BSOD, dokonce mi ještě ani žádná aplikace nespadla.

Postěžovat si ale přece musím. Windows 7 je fakt hloupé jméno. Dost špatně se totiž hledá. Zaprvé se používá ve variantách „Windows 7“ a „Windows Seven“, zadruhé i při hledání s uvozovkami vyskakují výsledky pro všechno možné jen ne Windows 7. V tomto ohledu zlaté Visty.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).