Hlavní navigace

Velký výpadek FORPSI

1. 6. 2008 16:03 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

Jak to tak vypadá, FORPSI – největšího webhostéra v ČR, postihl rozsáhlý výpadek. Už více než půl hodiny jsou nedostupné všechny jeho servery, o kterých vím. Na telefonické podpoře se hlásí plechová lady, která odkazuje na mailovou technickou podporu (ovšem mailservery ani webform taky nejedou) nebo záznamník.

Bohužel to ukazuje, že ani u gigantů nejsou vaše stránky stoprocentně bezpečné. Netýká se to přitom jen FORPSI, výpadek podobného rázu se čas od času zadaří každé firmě. Přestože nás marketingová oddělení ujišťují, že datové linky jsou odděleně připojeny k několika nezávislým ISP, napájení je zálohováno špičkovým UPS a naddimenzovanými dieselagregáty, nakonec se stejně při skutečné krizové situaci zjistí, že něco z toho nefunguje, zálohy nevydrží nápor a servery nakonec doblikají.

Za normálních okolností bych této situace podle využil a odkázal na hostingy.cz s tím, že si můžete vybrat někoho jiného, ovšem zmíněný web je právě u FORPSI hostován, takže se na něj teď asi nepodíváte :-)

[update 17:00] Přes hodinu trvající výpadek byl dle vyjádření hotline způsoben zásahem blesku a následným výpadkem proudu.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).