Hlavní navigace

The Bat! v4

15. 2. 2008 22:29 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

V tichosti (tedy alespoň já jsem si žádné tiskové zprávy na českých webech nevšiml) byla minulý týden uvolněna čtvrtá verze e-mailového klienta The Bat! Tak trochu se bojím, že nezájem médií předznamenává pomalu ale jistě konec této legendy – a že nakonec všichni skončíme u Thunderbirdů a GMailů. Místo malování čerta na zeď vás raději seznámím s prvními dojmy:

Nejviditelnější změna je asi URL manager, který spravuje stahování obrázků u HTML zpráv. Povolují se celé domény, takže po čase je zřejmě možné docílit toho, že se většina zpráv z ověřených zdrojů bude zobrazovat s obrázky hned napoprvé. Nápad je to dobrý, ale vyskakující okno natolik otravné, že jsem jej vypnul po pár minutách. Naštěstí si manager URL pamatuje a lze je povolit dodatečně.

Do panelu s účty byla přidána záložka Historie adres, přes kterou je možné dohledat veškerou komunikaci podle e-mailové adresy. Užitečnou funkci hatí to, že adresy se zaindexují napříč účty, takže adres pro hledání přímo v okně je příliš mnoho. Navíc mám podezření, že se indexuje i obsah koše, takže pokud spamy pouze mažete, stane se záložka prakticky nepoužitelnou. Naštěstí lze funkci vyvolat i přes kontextové menu po kliknutí na adresu, což je naopak funkce k nezaplacení.

Opraveny byly některé z bugů, které alespoň moji instalaci postihovaly – konkrétně visící okno v taskbaru ve Windows Vista a podivné chování schránky v editoru zpráv. Naopak přetrvává problém se zaseknutým stahováním zpráv z některých mých POP3 účtů.

V interface se nezměnilo téměř nic, pominu-li tedy nový status bar. Avizovaný „zcela nový program“ jsem určitě nikde nespatřil. The Bat! stále obsahuje přežitý a designově i funkčně odpudivý MailTicker pro upozorňování nové maily. Inteligentní upozorňování například ve stylu systémových bublin se tak bohužel stále nekoná. Několik dialogů vypadá jinak než jsem byl zvyklý, ale nejsem si jistý, že změna přišla zrovna s touto verzí. Subjektivně se zlepšila rychlost a podpora práce ve více vláknech – konkrétně při fulltextovém hledání mailů.

Mám-li to nějak shrnout, novinky nejsou nikterak zásadní a žít se bez nich určitě dá. Jak se dalo čekat, čtyřková verze bude vyžadovat nikterak levný upgrade, takže se nabízí otázka, nakolik jde o skutečně zásadní změny a nakolik o marketing.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).