Hlavní navigace

Návštěva v nejsevernějším Google na světě

24. 1. 2008 15:10 Lukáš Nevosád

Tento týden jsem měl možnost navštívit Google Tech Talk ve švédském Luleå, což je mimochodem co by kamenem dohodil od polárního kruhu. Jak tedy vypadá pravé vývojové centrum Google?

Pobočka Google Luleå vznikla tak trochu neplánovaně při loňském převzetí technologického start-up Marratech, firmy dodávající řešení pro webové konference a on-line spolupráci. Sídlí v místním technologickém parku úzce spojeném s Luleå University of Technology.

Pokud se k nějakému Google Tech Talku nachomýtnete, rozhodně si jej nenechte ujít. Ten v Luleå byl na téma Data storage, tedy konkrétně jak uchovávat data spolehlivě, efektivně, udržitelně a levně. Přednáška byla velmi hodnotná, Google nás skutečně nechal nahlédnout hodně hluboko pod pokličku. S obsahem přednášky samotné vás bohužel seznámit nesmím, neodpustím si ale pár postřehů.

Všechno, co se úschovy dat v Google týká, je nejvýstižněji popsatelné jako „off the scale“, tedy zcela mimo jakákoliv běžná měřítka. Ať už se to týká množství dat, jejich toků, predikce a řešení výpadků přes problémy s chlazením a napájením až po složité výpočty škálovatelnosti a cenové efektivity. Na přednášce se přitom mluvilo pouze o technologiích používaných již kolem roku 2003, novější se pečlivě drží pod zámkem.

Při přednášce jsem zkrátka zíral s otevřenou pusou a rozhodně jsem nebyl sám. Pokud se vám zdá, že Google poslední dobou trochu stagnuje a na svou velikost už není tak aktivní jako kdysi, je to velký omyl. Soudě podle obsahu přednášky si troufám tvrdit, že spuštěné webové služby jsou jen zlomkem technologií, které Google používá a vyvíjí a je jen otázkou času, kdy začne výrazně expandovat i do offline světa.

A jak vypadá Google samotný? Přesně tak, jak si jej představujete. Mezi kancelářemi se nachází herní místnosti s fotbálkem, houpací sítí, masážním křeslem, herními konzolemi. V kuchyni je jídlo zdarma, v zasedačce se válí obrovské krabice od Lega. K dispozici jsou také beanbagy, míče na cvičení a velké množství různých blbůstek pro zlepšení nálady – za zmínku stojí například Lego robot na podávání plechovek od piva. Nadstandarním vybavením kanceláří ve Švedsku je také sauna.

Recepci dominují dvě obří plazmy, na jedné se neustále zoomuje na zajímavá místa v Google Earth, ta druhá zobrazuje živé vyhledávání na google.com. Zejména na tu druhou jsem vydržel zírat dobrých 15 minut.

Google Tech Talk se konal u příležitosti univerzitního pracovního veletrhu a nikdo ani nezakrýval, že se jednalo především o recruitment. Přestože Google jako asi jedna z mála IT firem rozhodně netrpí nedostatkem žadatelů o práci, snaží se velmi aktivně navazovat kontakty už se studenty. Mimochodem, před časem jsem viděl záznam z přednášky Seznamu z FI Masarykovy univerzity v Brně a nemohu si nevšimnout, kde se naše jednička inspirovala :-)

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).