Hlavní navigace

Názor ke článku Microsoft: konec legendy je nablízku od Lukáš Nevosád - [28] Vůbec nejde o to, co to je....

  • 6. 1. 2010 9:55

    Lukáš Nevosád (neregistrovaný)

    [28] Vůbec nejde o to, co to je. Jde o to, jestli to plní potřeby uživatelů a jak. Navíc není smyslem konkurovat desktopu, ten je momentálně na ústupu.

    Například já na svém netbooku nedělám prakticky nic jiného, než že si prohlížím web, maximálně si pustím nějaké video. U běžného usera k tomu připočtěte ještě IM a tím ale výčet končí. Na tohle opravdu stačí naprosto primitivní OS. Dostanete tak zařízení, u kterého se nemusíte starat vůbec o nic - zálohy, antivir, firewall. A i tomu nejhoršímu BFU se to nepodaří softwarově rozbít. To je marketingový tahák jak blázen. Zabalte to do chytlavého UI, přidejte ikonky pro facebook a youtube a někam navrch logo Google a máte prodejní bombu.

    Ten hlavní point je v tom, že běžnému useru to dnes fakt stačí a de facto desktop nepotřebuje. Jasně, že si na tom nespustí Photoshop nebo Visual Studio. To ale ani nepotřebuje. Jasně že na tom nespustí žádnou pořádnou hru - na to má ale třeba ten XBox.

    Koncept Google je možná až příliš revoluční - uvidíme, jak to celé ve finální verzi pojme, ale jak Google tak Apple se svým iPhoňáckým OS mají dle mého našlápnuto k preciznímu plnění uživatelských potřeb a jasně definovanou konkurenční výhodu. MS v tomto segmentu dost dobře nemá co nabídnout a to i kdyby licence na W7 Starter dával zadarmo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).