Hlavní navigace

Názor ke článku Microsoft: konec legendy je nablízku od Lukáš Nevosád - [18] Myslím jste si odpověděl sám. Servery nejsou...

  • 5. 1. 2010 9:44

    Lukáš Nevosád (neregistrovaný)

    [18] Myslím jste si odpověděl sám. Servery nejsou consumer segment, XBox je segment mimo zájem Apple a Google. Licence na WM za "pár dolarů" jen podtrhuje můj point. Zbývá jediná profitující věc a to jsou licence na OS. Ty mu fungují zatím na desktopu (ale to je minimum) a noteboocích, na rostoucím trhu netbooků a nettopů prodává už teď "pod cenou". A věřte mi, že pokud se naplní zvěsti o ChromeOS a Apple tabletu, bude mu do roka velmi horko.

    [19, 20, 22] Za domácí úkol si stáhněte nějaké finanční výkazy Google a bedlivě je prostudujte. Zjistíte, že nemáte vůbec pravdu. Pokud je Google na něčem závislý, je to PPC. Vyhledávač zaprvé tvoří jen část trafficu, za druhé o něj prakticky přijít nemůže, protože má nejsilnější brand ze všech firem vůbec a pozici na vrcholu řetězce. PPC je dost zvláštní trh a Google na něm má defacto monopol. S PPC výrazně nezahýbala ani poslední krize, naopak oproti všem ostatním formám reklamy (snad vyjma affiliate) jeho share narostl. Ano i pro core business Google existují rizika, ty jsou ale víceméně externí - vypíchl bych například legislativu (monopolní chování).

    Co se týká licencí na OS a ostatní software, pletete páté přes deváté. Zatímco licenci na OS kupujete typicky jako OEM a vázanou "na PC", licence na většinu ostatního software máte "na uživatele". Můžete je tak instalovat z počítače na počítač, dokud morálně nezastarají. Jinak mne v dnešní době nenapadá prakticky žádný software, který by si typický uživatel PC kupoval na rámec OS - snad jedině ty Office.

    No a btw. - to že se Linux masově neujme jsme předvídal také a to už někdy před deseti lety. Neměli jsme pravdu ani jeden - posloužil jako základ pro MacOS, Andorid, ChromeOS...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).