Hlavní navigace

Názor ke článku Kdy vymře Flash? od Pavel Šimek - [23] Vy toho asi opravdu moc nevíte o...

  • 30. 1. 2010 18:38

    Pavel Šimek (neregistrovaný)

    [23] Vy toho asi opravdu moc nevíte o Adobe, že? Nástroj jménem Flash Professional CS kompiluje nejen do SWF, ale i do Windowsovských EXE, do Mac binárního kódu a nová verze bude kompilovat i pro iPhone/iPad a - pozor - do HTML5/JS. Třeba u takových animovaných bannerů je už dnes zbytečné, aby byly v SWF, když animace lze dělat i JavaScriptem. Už tomu trochu rozumíte? Adobe je firma, která vydělává na nástrojích. Formát SWF vytvořila proto, aby bylo možné dělat i to, co jiné technologie neumí. A to není žádná konstantní množina vlastností, to se neustále vyvíjí. V době, kdy pro video a jednoduché animace už nebude potřeba SWF, bude SWF určené zase pro nové, pokročilejší věci. Momentálně jsou to náročné bitmapové manipulace (viz Pixel Bender), práce s kamerou, peer-to-peek komunikace... Vývojářské nástroje od Adobe však budou stále podporovat celou škálu, počínaje těmi bannery.

    "Různé interaktivní grafy se vrátí ke statickému obrázku" - to je směšné, proč by to dělaly? To by snad byl krok zpět i pro uživatele. Interaktivní grafy už dnes jdou dělat i v JavaScriptu.

    Rád bych se mýlil, ale z Applu cítím obecnější nechuť než pouze k Flashi - nechuť k vizi, že z webu se stane aplikační platforma. Více zatím fandím Googlu a jeho ChromeOS. Tedy pokud se nezblázní a nebudou taky chtít mít nějaký svůj "app store".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).