Hlavní navigace

Jak shánět investora

8. 11. 2007 10:44 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

V poslední době se v diskuzním fóru Lupy objevily dva dotazy poptávající investora pro začínající projekt. Mé zkušenosti s venture capital (rizikový kapitál) jsou sice ryze teoretické, nicméně myslím si dostatečně hluboké na to, abych mohl pomoci:

Především si ujasněme, co je to venture capital (dále jen VC):

  • Fondy VC investují do nadějných malých projektů v naději, že se jim za pár let investice mnohonásobně vrátí.
  • Fond investuje obvykle současně do více projektů. Běžně v mnoha peníze zcela utopí, v několika málo se mu podaří projekt bez zisku prodat a jeden či dva projekty opravdu vydělají velké peníze. I přes určité ztráty by tak měl být fond v konečné bilanci ziskový.
  • Investuje se vždy na určitou dobu a často ve více kolech. Nejpozději po smluvené době následuje vždy exit fondu – tzn. prodej jeho podílu buď ostatním vlastníkům nebo někomu dalšímu. V tom nejlepším případě následuje IPO (v ČR nehrozí)
  • Běžná právní forma vzniklé firmy (alespoň v zahraničí) je akciová společnost. VC různou měrou mluví i do řízení společnosti (čím hůře si vede, tím více), v každém případě je zástupce VC v dozorčí radě.
  • Nevím jaká je situace v ČR, ale předpokládám, že minimální investice bude v řádu několika milionů.
  • VC je nejdražší zdroj cash pro firmu. Nadruhou stranu nenese riziko ztráty majetku, jako například úvěr a stejně tak není třeba ničím ručit.
  • Zkušenosti s VC mají prakticky všechny velké IT firmy – namátkou Google, Skype, … v ČR myslím Seznam, ale i řada menších

Pro malý začínající projekt je VC nevhodný – jde o malou, vysoce rizikovou investici (firma zatím nic neukázala). Pro projekt je to také nevýhodné, protože čím později VC do společnosti vstoupí, o to více podílu (a zisku) zůstane zakladatelům.

Malé projekty by se měly financovat především z kapes zakladatelů (vlastní investice je ostatně základem získání jakéhokoliv kapitálu), příbuzných či známých, různých dotací, úvěrů. Teprve až je jasné, že to funguje a zakladatelé přesně ví, kolik, do čeho, jak a kdy investovat a kolik z toho získají, můžete zkoušet VC.

Pro menší investice se pro VC používá pojem Business angels – jsou to jednotlivci nebo menší firmy, které mají dostatek cash, velmi dobře rozumí danému oboru a aktivně se na něm mohou podílet (například mají kontakty a vlastní zkušenosti). Business angels investují narozdíl od VC už v ranné fázi projektu.

Celosvětově existuje Tuesday Business Network, kde se zájemci o investice potkávají.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).