Hlavní navigace

A zase eshopy...

23. 7. 2009 11:40 (aktualizováno) Lukáš Nevosád

Už od dopoledne zuřím. Snažím se na některém z českých eshopů nakonfigurovat PC pro nového kolegu. A ať hledám jak hledám, všude jsou jen samá ale.

Zadání pro sestavu je jednoduché:
- decentní procesor – celkem jedno jaký, ale ne úplný low end
- 4GB RAM+
- DVI, pokud možno na desce
- Vista biz + upgrade W7
- cena do cca 14k bez daně a dodání do týdne

Jenže nic takového asi neexistuje. Trh se v zásadě dělí na produkty určené pro kancelář (OFFICE) a hry (GAME). Ty první nejsou schopny splnit zadání. 4GB paměti nemá asi žádná, bohužel jsem ale zjistil, že většině chybí i to DVI a je docela problém najít i výrobce, který nabízí trochu modernější procesory.

Ty druhé (GAME) by se tam už některé vešly, ale zase nevyhovuje OS, platí se za zbytečně výkoné grafiky (a energii, kterou spotřebovávají) a v neposlední řadě se povětšinou dodávají v úděsných „alien style“ skříních.

Je tedy jasné, že budu potřebovat něco na míru. Jenže ouha! Konfigurátory mizí z nabídky českých obchodů jako houby v lese po houbařích. A když už tam nějaký je, je buď obtížně použitelný, nebo nesmyslně omezený.

Třeba taková Alza sice má konfigurovatelné sestavy v menu, konfigurátor ale chybí a produkty zde uvedené mají poznámku, že konfigurovat nejdou (?!?). Nabízí sice individuální sestavení, ale ve stylu napište nám a něco vymyslíme.

CzechComputer má sice nějaké sestavy ke konfiguraci, ale s dost malým výběrem. Navíc jsem tam nenašel volbu desky, která by měla DVI. Tím neříkám, že tam není – zjistit to na jejich stránkách vůbec není snadné.

Vyzkoušel jsem i Dell.cz. Jako už několikrát před tím jsem opět znechucen za chvíli odešel. Web je plný špatně přeložených marketingových výkřiků, k podstatným informacím se špatně dostává a ceny sestav jsou – narozdíl od těch, které dodávají retailerům – dost mimo. Tím opět neříkám, že tam rozumná nabídka někde není. Dell si evidentně myslí, že mám jejich produktové řady v malíku, což ale nemám a hledat to nebudu.

Barbone.cz nabízí otřesně vypadající skříně i pro office produkty, účtuje peníze navíc za OS s možností upgrade (fuj!!!) a základní desky nemají DVI (tedy asi, opět to není snadné zjistit).

Lynx.cz – tady nevím, jestli se mám smát nebo brečet. Vybrat bych si dokázal, ale když objednávám v online obchodě, očekávám, že mi výsledek snažení dorazí poštou a ne že po mnoha minutách práce skončím na výběru dodavatele a vyzvednutí u něj.

Mironet – konfigurátor je přehledný, velkou pochvalu si zaslouží za možnost volby 64bit OS. Ostatní se s tím nepářou. Bohužel jsem ale opět nenašel sestavu s deskou s DVI.

Pokud máte tip na prodejce, kde se k nějakému výsledku doberu, postněte jej prosím do komentářů. Bohužel to ale vidím tak, že budu muset ze svých požadavků slevit :-(

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).