Hlavní navigace

Živě mění kabát

9. 5. 2008 9:16 (aktualizováno) Michal Černý

Jak to už bývá žádná změna ošacení neproběhne bez emocí. Jedni budou apelovat na tradici, kontinuitu, zaběhnuté pořádky a druzí pod heslem mládí vpřed oslavují změnu. Ale navíc je všechno ještě jinak…

Zásadně aktualizováno.

Všimněme si, že mluvíme o změně, nikoli o pokroku. Nové Živě (www.zive.cz) není příliš nové – stejní autoři, stejný styl, stejná cílová skupina. Změna vzhledu proběhla za velké kampaně, ale obsahu se nedotkla. Zatím. Je zřejmé, že i vzhled determinuje obsah, a že psát do zastrčené rubriky se nikomu moc nechce. Ale to jsou změny plíživého charakteru.

Zcela nepochopitelné je ale zastrčení rubriky bleskovky. To proč uživatel na web zavítá víc než jednou za dva tři dny je v tahu. Tedy zastrčená na jedno kliknutí a to je moc. Živě zřejmě definitivně opouští ambici zpravodajskou a stává se magazínem. Jistě ze zprávičkami byly problémy, ale kam nyní budeme pro novinky chodit. Ano, správně na Lupu. Navíc hlavní článkový „čtverec" je nápadně podobný tomu z AOL (www.aol.com)… Což je opět škoda stejně jako to, že mezi redakčními a reklamními plochami, bannery a čtverci je rozdíl jen těžko poznatelný.

Otázkou je proč ta změna. Pokud má server málo návštěvníků, pak by se měl zamyslet nad tím, proč tam lidé nechtějí chodit, pokud měl pocit, že je minulý design nepřehledný a pomalý, pak by zvolil design podstatně jiný. Současně nemám pocit, že by šlo jen o lacinou pózu. Možná jde jen o to některé kategorie více „protížit" – magazín, videa a jiné utlumit. Každopádně nevím, jak moc je tento pokus nadějný.

A ještě jedna poznámka. Má omluva Živě. Napsal jsem o nich v článku o moderování diskusí, že je nemoderují. Chyba. Sice to nepoznám, ale prý moderují a to výrazně. Navíc někde diskuse neotvírají vůbec. A mažou vulgarismy. Měj jsme si zjistit více informací, napsat o jeden mail víc a přiznávám svou chybu. Na druhé straně není k zamyšlení, že ona moderace a filtrace není poznat, když se k ní na Živě tak hlásí?

Všechno jinak

V průběhu dneška jsem měl mailový kontakt s Markem Lutonským, který mi zdělil, že již předělali nadpis záložky na články a bleskovky, což snad zlepší orientaci. Jinak bleskovky jsou nyní mezi články, prostě tak jak jednotlivé věci přicházejí. Osobně mě matoucí přijde přiřazení obrázků ke zprávám,. Na Lupě, dříve na Živě či na iDnes platilo – obrázek = článek, bez obrázku = rychlá zpráva. Chystají se však naštěstí nějaké obrázkové změny (snad), které by odlišili bleskovky od článků. Současně jsme se dozvěděl, že Živě chce být více zpravodajské než magazínové.

Každopádně mě přístup pana šéfredaktora příjemně potěšil. Napsal mail, ptal se co se líbí a nelíbí a bryskně provedl změnu. Myslím, že takto má vypadat zpětná vazba. Tedy má živě ode mne malé bezvýznamné plus, protože je vidět, že mají o kritiku zájem a přemýšlejí nad ní.

PS: 9.5.2008: Na webu se objevilo grafické odlišení bleskovek od článků. Bleskovky mají vlastní šedý nápis na obrázku:  Bleskovka.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).